Efter Thailands val – Nu börjar maktkampen

Uppdaterad
Publicerad

Kastas Thailand nu in i en ny kris? Det är först nu efter valet som den verkliga maktkampen börjar. Nu får de närmaste dagarna utvisa om Thailand klarar av en normal övergång av styret från ett parti till ett annat.

Risken finns fortfarande för oroligheter och intriger för att förhindra vinnaren Yingluck Shinawatra från att ta över makten. Både kungahuset, militären och landets etablissemang kan se sig hotat.

Minnen från förra årets oroligheter lever kvar. Det var Shinawatra-partiets anhängare, ”rödskjortorna” som protesterade. Regeringen slog till hårt. Över 90 människor dödades.

Klasskamp

Man kan säga att det råder en sorts klasskamp i Thailand. Det är etablissemanget – hovet, höga militärer, de gamla rikemansfamiljerna – i söder som står mot fattiga i norr.

Man kan nog säga att grupperna hatar varandra. Så frågan är alltså om etavblissemanget i söder nu tillåter en representant för de fattiga i norr att styra landet.

År 2006 avsatte militären Yinglucks bror Thaksin som premiärminister. Och två Shinawatra-trogna partier som därefter försökte regera stoppades av domstolar – läs: på grund av ingripande från etablissemanget.

Deal med militären

Nu är alltså frågan vad som händer. Yingluck har lovat en koalitionsregering, vad det nu innebär. Med en egen majoritet blir hennes regering mera stabil än tidigare. Det kan båda gott: Att det blir en viss stabilitet i parlamentet.

Men vi vet inte vilka intriger som kommer att spinnas de närmaste veckorna. I förväg har militären lovat att hålla sig neutral. Det talas om en deal, där det toppgarnityret inom försvarsmakten ska få sitta kvar. Men alltsammans beror på vilken politik Yingluck Shinawatra följer.

Om hon kompromissar med eliten är risken att rödskjortorna börjar röra sig igen. Om hon driver rödskjortornas linje är risken att etablissemanget börjar röra på sig.

Bara ombud för sin bror

Till saken hör att hon egentligen bara är ett ombud för sin landsflyktige bror. Telekom-miljardären lever nu i Dubai. Systern har lovat att utfärda en amnesti som betyder att han kommer tillbaka.

Thaksin är älskad i norr för de förmåner han gav befolkningen – men han är hatad av etablissemanget som ser honom som en korrumperat politiker och vill att han ska sitta av ett två års fängelsetraff.

Till hans negativa drag hör också att han allt mer började visa diktatoriska drag under sin regeringstid 2001-2006.

Annan maktkamp

Det hela kompliceras av att den 83-årige kungen är döende. Bakom kulisserna rasar redan an dold maktkamp där olika intressen slåss om det framtida inflytandet.

Den thailändska krisen är nog inte över. Men hur det utvecklar sig vet vi inte. Den tändande gnistan kan komma mot slutet av året.

Då vill Thaksin Shinawatra komma tillbaka till Thailand senast i december, har han sagt. Orsak: Han vill vara med på sin vinnande syster Yinglucks bröllop.

Bo Inge Andersson, utrikeskommentator

bo_inge.andersson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.