Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gert-Jan Oskam kan gå igen tack vare mikrochip i hjärnan.

Efter unika implantaten: Förlamad man går igen

Uppdaterad
Publicerad

Över tio år efter olyckan som gjorde nederländska Gert-Jan Oskam förlamad kan han nu gå igen, tack vare ett hjärn- och ryggradsimplantat.

– Mitt mål nu är att kunna gå inomhus med en rullator, säger Oskam i en intervju med AFP.

För tolv år sedan blev Gert-Jan Oskam, nu 40 år, förlamad i benen och delvis i armarna då hans ryggmärg i nacken skadades under en cykelolycka. Men i dag kan Oskam gå minst 100 meter på egen hand samt stå upp i flera minuter utan att använda händerna.

Det är läkaren Grégoire Courtine och hans kollegor vid Schweiziska federala institutet för teknik i Lausanne som har gjort det möjligt genom en unik operation.

– Han är som en cyborg med flera implantat som reparerar det centrala nervsystemet, säger Courtine till AFP.

Implantaten skapar en direkt förbindelse mellan hjärna och ryggrad. Hans intentioner att röra på sig registreras och överförs trådlöst till en enhet som han bär utanpå kroppen, i en ryggsäck. Hans vilja omvandlas till kommandon, som enheten skickar tillbaka via implantat i ryggraden, som stimulerar musklerna.

”Vill inte bli betraktade som objekt”

– Det som är unikt här är att tankens kraft gör att man kan utlösa muskelkontraktionerna och nervimpulserna, säger Claes Hulting, läkare och forskare vid Karolinska institutet, i Aktuellt.

Hulting ser det kliniska genombrottet som något fascinerande och han är glad att utvecklingen går framåt. Samtidigt nämner läkaren, som själv är rullstolsburen, att risken finns att det blir lite ”cirkus” kring det.

– Vi vill inte bli utställda och betraktade som objekt, utan vi vill leva ett integrerat vanligt liv som alla andra, säger han.

Nya tekniken bättre än förr

Oskam har tidigare implanterats med stimuleringsenheter, men han var då tvungen att göra en rörelse för att utlösa stimuleringen.

– Nu kan jag göra vad jag vill. När jag bestämmer mig för att ta ett steg kommer stimuleringen att sätta igång, säger han.

Huruvida den nya teknologin kan komma att användas till andra ryggmärgsskadade patienter är i nuläget oklart. Men utvecklarna ser positivt på framtiden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så fungerar implantatet som får en paralyserad man att gå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.