Brittisk polis arbetar vid lastbilscontainern där 39 kroppar hittats Foto: Ben Stansall/ AFP/ TT

Polisen bekräftar: De 39 döda var kinesiska medborgare

Uppdaterad
Publicerad

De 39 döda människorna som under natten till onsdags hittats i en lastbilscontainer var kinesiska medborgare, säger den brittiska polisen enligt Reuters. Den brittiska myndigheten National Crime Agency menar att organiserad brottslighet kan ligga bakom.

Brittisk polis hittade under natten till onsdag 39 kroppar i ett kylutrymme i en lastbilscontainer. Lastbilen var parkerad i den brittiska staden Grays nära London. Den brittiska polisen har nu bekräftat att samtliga offer är kinesiska medborgare. Polisen säger, enligt Reuters, att offren består av 8 kvinnor och 31 män.

Lastbilens chaufför, en 25-årig man från Nordirland, greps av polisen misstänkt för mord.

Under natten har polisen genomfört en husrannsakan på två adresser i Nordirland efter att 39 människor hittats döda i en lastbil nära London, rapporterar BBC.

”Lång utredning”

Enligt polisen har lastbilscontainer kommit från Zeebrugge i Belgien, via en färja, och sedan körts in i hamnen Purfleet i östra England. Lastbilen ska sedan ha parkerats på platsen där den sedan hittades vid 12.30, lokal tid. Polisen använder bilder från övervakningskameror för att fastställa lastbilens väg.

Polisen har påbörjat arbetet med att identifiera de döda, men uppger att det kan ta tid. Enligt uppgifter ska det röra sig om 38 vuxna samt en pojke i tonåren.

– Det här är en fullständig tragedi. Vi kommer att arbeta tillsammans med andra myndigheter för att ta reda på vad som ligger bakom de här dödsfallen. Vi är i ett tidigt skede i vad som troligtvis kommer att bli en lång utredning, säger Pippa Mills, vid Essex-polisen, under en presskonferens.

”Kan vara organiserad brottslighet”

Den brittiska myndigheten National Crime Agency (NCA), som hanterar organiserad brottslighet som människosmuggling, har kopplats in i utredningen. Myndigheten sägs arbeta med att identifiera ”organiserade kriminella grupper som kan ha med fallet att göra”, enligt BBC.

Liknande fall

Det är inte första gången döda eller svårt medtagna personer påträffas i lastutrymmen. I augusti 2015 kvävdes 71 migranter till döds i en kyltransport i Ungern.

Lastbilen hittades övergiven längs med en motorväg i grannlandet Österrike och fem människosmugglare – en afghan och fyra bulgarer – åtalades och fängslades.

I april i år hittades 21 migranter från Iran och Irak gömda i en kyltransport i östra Frankrike. De tio männen, sex kvinnorna och fem barnen i lastbilen fördes till sjukhus.

I oktober i fjol omkom minst 30 migranter i lastbilar vid två olika trafikolyckor i Turkiet och Grekland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.