Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör SVT:s meteorolog förklara varför det är så många orkaner just nu. Foto: TT/SVT.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Orkan på väg mot Sydkorea – andra på en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Orkanen Maysak har tagit sig in över södra Japan och rör sig nu i riktning mot Sydkorea. Den för med sig extremt kraftiga vindar som riskerar att leda till en ”allvarlig katastrof”, något som fått Japans meteorologiska institut att uppmana invånarna att söka skydd.

Varningen utfärdades under måndagen och kom med en uppmaning till invånarna på ön Okinawa i södra Japan om att evakuera till ”robusta byggnader” i skydd mot den kraftiga vinden.

180 flygavgångar från ön ställdes in och flera skolor tvingades stänga under måndagseftermiddagen, rapporterar Al-Jazeera med hänvisning till lokala medier.

20 000 hushåll strömlösa

Maysak passerade Okinawa under tisdagen med vindbyar på upp mot 60 meter per sekund och har lämnat 20 000 hushåll strömlösa. I nuläget finns inga uppgifter om några skadade. Varningarna fortsätter däremot att gälla eftersom kraftiga vindar i värsta fall kan få människors hem att kollapsa, skriver AP.

Dessutom ser institutet en klar risk för jordskred och översvämningar till följd av ovädret.

Enligt tidigare prognoser skulle Maysak sedan nå den japanska ön Kyushu, men orkanen ser nu i stället ut att passera väster om Kyushu med vindbyar på 50 meter per sekund, enligt AP.

Väntas nå Sydkorea senare i veckan

Om orkanen fortsätter röra sig norrut väntas den nå Sydkorea på onsdag kväll, svensk tid. Det är bara en vecka efter att en annan orkan ställt till problem på Koreahalvön, något som drabbade både Syd- och Nordkorea.

I Sydkorea befarar man nu att orkanen kan bli ännu kraftigare innan den når landets södra kust, och det kan i så fall bli en av de starkaste orkanerna som någonsin slagit mot landet. Det rapporterar Korea Herald, som också skriver att myndigheternas varning uppgraderats under tisdagen.

Sedan tidigare har en lång monsunperiod under sommaren orsakat stora översvämningar i Sydkorea.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer