Det var i februari som Dalai Lama träffade en grupp elever och sågs kyssa en ung indisk pojke på munnen. Foto: Ashwini Bhatia/AP/TT

Efter video med pojkkyss: Dalai Lama ber om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Dalai Lama, den tibetanska buddismens andliga ledare, är i blåsväder. Detta efter att en video spridits där den 87 år gamle mannen kan ses kyssa en ung indisk pojke på munnen samt be honom att suga på hans tunga. “Hans helighet vill be pojken och hans familj om ursäkt”, heter det i ett uttalande.

I uttalandet, som publicerats på Dala Lamas officiella Twitterkonto med 19 miljoner följare, står det också att Dalai Lama “ofta retas med människor som han möter på ett oskyldigt och lekfullt sätt”.  

Enligt CNN är videon inspelad under ett event i februari norra Indien, där Dalai Lama också lever i exil.

På filmen kan man se hur en ung pojke närmar sig scenen och frågar om han kan få en kram av Dalai Lama, vilket han också får.  

Strax därefter ber Dalai Lama om en puss på munnen, men pojken tvekar. Den andliga ledaren tar då tag i pojkens haka och drar honom mot sig och ger honom en kyss på munnen. Efter det ber även Dalai Lama pojken att suga på hans tunga. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.