I Indien svarade 17 procent av de tillfrågade i en undersökning att de hade fått skadliga bieffekter efter att ha använt hudblekning. Foto: Eric Gay/TT

Efterfrågan på hudblekningsmedel ökar runt om i världen

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på produkter som ska göra huden ljusare ökar.

Men flera av ingredienserna som används är farliga och trots att de är förbjudna kan de ofta beställas på internet.

Industrin för hudblekningsmedel kommer att nästan fördubblas de kommande sex åren om efterfrågan håller i sig. Enligt CNN väntas den öka i värde från 17,9 miljarder 2017 till 31,2 miljarder år 2024. Efterfrågan är störst i Asien, Mellanöstern och Afrika.

Hudblekningsmedel används av 77 procent av den kvinnliga befolkningen i Nigeria och av 40 procent i flera asiatiska länder som Kina, Malaysia och Sydkorea, enligt WHO. Men preparaten är inte ofarliga och kan orsaka irritation och inflammation i huden som i sin tur leder till permanenta fläckar.

Tidigare i år fick det japanska företaget Kanebo betala skadestånd till 18 000 kvinnor som fick fläckar på huden. Företaget har återkallat 54 produker med ingredienser som har bedömts som farliga och i Indien har man upptäckt att flera krämer som ska få huden att bli ljusare innehåller steroider.

Kan hittas online

Andra ingredienser, som hydrokinon och kvicksilver, kan förutom att orsaka missfärgningar även leda till hudförtunning, ärrbildning och påverka fostret om produkterna används av en gravid kvinna, enligt en studie gjord vid Tata Institutet of Social Sciences i Bombay, Indien.

Ingredienserna är förbjudna i både EU och Korea, men finns i produkter som kan beställas online. En undersökning av BBC avslöjade att produkter med ingredienserna dessutom säljs i brittiska butiker – 13 av de 17 butiker kanalens journalister besökte sålde produkter med de förbjudna ingredienserna.

I Indien svarade 17 procent av de tillfrågade i en undersökning att de hade fått skadliga bieffekter efter att ha använt hudblekning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.