Två heterosexuella män har gift sig i Irland – för att undvika arvsskatt. Arkivbild. Foto: TT

Vännerna Matt och Michael gifte sig med varandra – för att slippa skatt

Uppdaterad
Publicerad

Matt Murphy och Michael O’Sullivan är lyckligt nygifta. Inte så kära, kanske, men klart nöjda med arrangemangen. De slipper nämligen arvsskatt.

Matt Murphy är 85 år och Michael O’Sullivan 58. De vigdes borgerligt inför elva vittnen i centrala Dublin, rapporterar tidningen Irish Mirror. De bor ihop, men inte ”på det sättet”. Överraskningen består i att de är heterosexuella. Äktenskapet är i högsta grad ett resonemangsparti.

De två är kompisar sedan länge. Michael tar hand om Matt, som bland annat har dålig syn.

Skatt på en halv miljon kronor

Matt har bestämt att Michael, som är trebarnsfar, kommer att få ärva hans hus i Stoneybatter i Dublin. Kruxet är att det i vanliga fall skulle kunna leda till en arvsskatt på 50.000 euro, nästan en halv miljon kronor.

Den som kom på lösningen var en kompis till Matt i Cashel, i grevskapet Tipperary. Eftersom vigslar mellan par av samma kön numer är lagliga i Irland skulle de ju kunna gifta sig, föreslog hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.