Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Ryssland började mobilisera flyttade Egor till Kazakstan där han nu startat ett bageri. Foto: Privat.

Egor blev inkallad – nu har hans föräldrar ändrat inställning till kriget

Uppdaterad
Publicerad

När Ryssland utlyste ”delvis mobilisering” blev Moskvabon Egor inkallad. Han har länge varit mot regimen och deltagit i protester. För att undvika kriget flydde han till Kazakstan och har nu bott där i över en månad.

– Familjen saknar mig och föräldrarna stöttar inte längre kriget, säger Egor till SVT Nyheter.

När poliser och militärer kom hem till Egor i Moskva var hans mor ensam hemma. Militären försökte lämna inkallelseordern till familjen.

– Min mamma blev så dålig att de fick ringa ambulans, berättar Egor för SVT Nyheter.

Dagen därpå flydde han till Kazakstan. Det har nu gått över en månad sedan dess. Han märker att den politiska diskussionen med hans föräldrar och svärföräldrar har ändrat sig – de röstade på Putin och stöttade kriget. Nu läser de oberoende medier och är emot Rysslands ivasion i Ukraina, berättar han.

– Min mamma och min svärmor är nu emot kriget. Den äldre generationen börjar ändra åsikt om kriget när de märker att det påverkar familjen, när deras barn tvingas fly Ryssland och de inte kan lita på nyheterna, säger Egor.

Egor och två av hans vänner, som flydde Ryssland samtidigt, bor nu i kazakiska staden Aktiubinsk. Via kontakter har de fått ett erbjudande att hjälpa till att starta ett bageri – något som Egor sysslade med i Moskva.

– Vi hade verkligen tur! Folk var inte likgiltiga, säger han.

Varje kväll ringer vännerna sina familjer i Moskva.

Hör Egors berättelse i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.