Adel al-Jubeir, utrikesminister Saudiarabien, Abdullah bin Zayed Al-Nahyan, utrikesminister Förenade arabemiraten och Sameh Shoukry, utrikesminister Egypten. Foto: Khaled ELFIQI /AFP/TT

Egypten: Qatar inser ej situationens allvar

Uppdaterad
Publicerad

Bojkotten mot Qatar kommer fortsätta. Det slår Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir fast efter ett möte med kolleger i Kairo. Egyptens utrikesminister Sameh Shukri tillägger att Qatar inte tycks inse ”situationens allvar”.

– Bojkotten kommer att fortsätta.

Det var beskedet från Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir efter att överläggningar med kolleger från Förenade arabemiraten, Egypten och Bahrain.

Utrikesministrarna möttes i Kairo för att diskutera Qatars svar på de 13 krav länderna ställt för att häva blockaden mot emiratet. Och domen blev hård. Enligt Egyptens utrikesminister Sameh Shukri innehöll svaret ingen ”förändring av den politik Qatar bedriver”. Sameh Shukri tillade också att Qatar svar ”reflekterar ett misslyckande att inse situationens allvar”.

Det exakta innehållet i Qatars svar, som överlämnades via medlaren Kuwait, är inte känt. Qatar har tidigare avvisat en lista med 13 krav, däribland att landet ska klippa banden till Saudiarabiens regionala rival Iran samt stänga ned mediebolaget al-Jazira.

”Avsluta belägringen”

Parallellt med mötet i Kairo gick Qatars utrikesminister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani till angrepp mot Saudiarabien och Förenade arabemiraten som han menar är drivande i åtgärderna mot landet.

– De kräver att vi ger upp vår självständighet för att avsluta belägringen, sade al-Thani under ett besök hos tankesmedjan Chatham House i London

Negativ prognos

Det naturgasrika Qatar är världens per capita rikaste land, men krisen har fått kreditvärderingsinstitutet Moody's att ändra sin prognos för landets ekonomi till ”negativ”. I ett uttalande skriver Moody´s att ”sannolikheten för en utdragen period av osäkerhet som sträcker sig in i 2018 har ökat och att konflikten ska lösas under de närmaste månaderna ser avlägset ut”.

Qatarkrisen

Den 5 juni bröt Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain och Egypten de diplomatiska förbindelserna med Qatar. Flygtrafik till och från Qatar ställdes in och Saudiarabien stängde gränsen mot landet.

Länderna anklagar Qatar för att stöda extremism, bland annat för dess stöd till Hamas i Gaza och Muslimska brödraskapet i Egypten.

Länderna har ställt 13 krav för att häva blockaden mot Qatar, däribland att landet avbryter sina diplomatiska förbindelser med Saudiarabiens ärkerival Iran samt stänger ned mediebolaget Al-Qaida.

Qatar, världens per capita rikaste land, har sagt att ”ladorna är fulla” och att emiratet är väl rustat att stå emot blockaden.

Såväl USA som Turkiet har militärbaser i Qatar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.