Enligt ordföranden för den egyptiska kanalmyndigheten, Mohab Mamish, beräknas projektet kosta 4 miljarder dollar (cirka 27,5 miljarder kronor).
Den befintliga Suezkanalen inbringar årligen cirka 5 miljarder dollar till den egyptiska statskassan, intäkter som blivit allt viktigare för Egypten i takt med att turismen och de utländska investeringarna i landet har rasat sedan revolutionen 2011.
I samband med den nya kanalen planeras byggandet av ett internationellt industri- och logistikcenter i området och en utvidgning av den befintliga Suezkanalen.
Den befintliga Suezkanalen trafikeras årligen av över 15.000 fraktfartyg på väg mellan Europa och Asien.
Fakta: Världens längsta kanal
Den befintliga Suezkanalen är världens längsta kanal för stora fartyg. Den invigdes officiellt 1869 och går från Port Said vid Medelhavet till Suez vid Röda havet, en sträcka på nästan 17 mil.
Kanalen innebär flera veckors kortare frakttider för fartyg som i dag trafikerar sträckan Asien-Europa, som slipper runda den afrikanska kontinenten.
Varje år trafikeras kanalen av över 15 000 frakt- och tankfartyg på väg mellan Europa och Asien, enligt den egyptiska kanalmyndighetens statistik.
Trafikstörningar i kanalen brukar få stora effekter både på frakt- och oljepriser.
Den tidigare brittisk-kontrollerade kanalen nationaliserades av Egyptens president Gama Abdel Nasser 1956.
(TT)