Egyptiska militärrådet i krismöte

Uppdaterad
Publicerad

Egyptens nyvalde president Mohammad Mursi beordrar att parlamentet återinstalleras – samma parlament som upplöstes av författningsdomstolen i juni.

Parlamentet ska arbeta tills ett nyval har hållits, säger Mursis talesman Yasser Ali, enligt Reuters.

Valet ska hållas inom två månader från det att en ny grundlag har godkänts.

Domstolens beslut sände chockvågor över Egypten och ledde till anklagelser om en militärkupp.

Det egyptiska militärrådet har under kvällen suttit i krismöte för att diskutera den uppkomna situationen, rapporterar nyhetsbyrån Mena. Mötet leds av fältmarskalken Mohamed Hussein Tantawi, som är ledare för militärrådet.

Presidentval i Egypten 2012

Mursi hör till Muslimska brödraskapet, som fick flest mandat i valet. Företrädare för partiet säger till BBC att parlamentet kan samlas redan under måndagen. Men då måste ledamöterna först ta sig förbi de poliser och militärer som är satta att hindra tillträde till parlamentsbyggnaden.

Mursi vann i juni det första fria presidentvalet i Egypten, och armécheferna lämnade formellt över makten den 30 juni. Problemet är att det ännu inte finns någon gällande författning, och därmed är Mursis befogenheter minst sagt grumliga. Militärrådet har dessutom givit sig självt både lagstiftande makt och immunitet från presidentens beslut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Egypten 2012

Mer i ämnet