Khadija Khattab är en av de avstängda kvinnorna som tv-kanalen tvingar att banta, innan de får synas i rutan igen. Foto: Skärmdump från ERTU

Egyptiska programledare avstängda – tvingas banta

Publicerad

Egyptens statstelevision har stängt av åtta kvinnliga TV-presentatörer och beordrat dem att börja banta. Beslutet har både hyllats och upprört.

Den egyptiska statstelevisionen ERTU har gett de åtta kvinnorna en månad att gå ned i vikt innan de får synas i rutan igen med ett ”mer lämpligt utseende”, rapporterar BBC och hänvisar till nyhetssajten Al-Yawm al-Sabi. ERTU:s högsta chef som står bakom beslutet Safaa Hegazy och är själv ett före detta tv-ankare. Flera av de avstängda kvinnorna har gått ut och talat med medierna efter beslutet. En av dem, Khadija Khattab säger till Al-Yawm al-Sabi att hon vill att tittarna ska bedöma hennes framträdande och avgöra om hon verkligen är tjock och bör bli avstängd från sitt jobb. En annan TV-presentatör säger att situationen upprört hennes familj och att hon önskat att man tagit hand om det hela internt.

Skapat debatt

En kvinnoorganisation har fördömt tv-stationens tilltag och menar att det bryter mot landets konstitution och är en form av våld mot kvinnor. ERTU har dock försvarat sitt beslut och menat att man inte tänker dra tillbaka beslutet men kvinnorna kommer att få behålla sin lön och förmåner under avstängningen.

Avstängningen har skapat debatt i Egypten. Journalisten Fatma al-Sharawi menar att policyn borde tillämpas på alla tv-stationer i landet, medan akademikern och författaren Waheed Abdul Majid anser att ERTU ska fokusera på att förbättra sitt journalistiska innehåll istället för utseendet på programledarna, skriver BBC.

Kommenterar kvinnors vikt

På sociala medier har vissa stöttat de avstängda kvinnorna medan alla kallat dem tjocka. En twitter-användare kallade ERTU:s chef Safaa Hegazy för en ”stark kvinna” som tagit beslutet.

Men från politiskt håll har de avstängda kvinnorna fått stöd i parlamentsledamoten och journalisten Sayyid Hegazy som ifrågasatt vad som egentligen är en idealvikt. Däremot har även han kommenterat en av programledarnas vikt genom att säga att ”hon kanske är lite överviktig, men vältalig”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer