Valrysare Tyskland – fördel för socialdemokraterna Foto: Wolfgang Kumm/AP/TT, Martin Meissner/AP/TT

Socialdemokraterna största parti i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna SPD blir Tysklands största parti med 25,7 procent av väljarstödet, enligt det preliminära valresultatet. Tätt efter kommer Kristdemokraterna CDU som tillsammans med systerpartiet CSU får 24,1 procent av rösterna.

Tyska valet visade sig bli en valrysare där valjarstödet för de största partierna SPD och CDU/CSU endast skilt sig åt med några få tiondels procentenheter sedan de första siffrorna presenterades under söndagen.

När alla valdistrikten räknats tidigt på måndagsmorgonen visar det preliminära valresultatet att Socialdemokraterna blir Tysklands största parti med 25,7 procent av väljarstödet, enligt tyska public service-bolaget ZDF. Kristdemokraterna CDU får tillsammans med CSU 24,1 procent av rösterna.

Från Socialdemokraterna SPD valvaka i Berlin hördes jubel och applåder efter den första vallokalsundersökningen på valdagen.

– Då utbröt ett segervrål här. Med två procentenheters ledning så andades man ut. Nu skulle jag säga att nervositeten är tillbaka. Det är otroligt jämnt så den här kvällen kan verkligen bli riktig rysare för de stora partierna, sade SVT:s Cecilia Gralde, som var på plats på SPD:s valvaka.

Flera partier minskar i stöd

De gröna har enligt de preliminära resultatet 14,8 procent och är tredje största parti. Högernationalistiska partiet AFD minskar just nu till 10,5 procent från 12,6 procent förra valet.

Vänstern, Die Linke gör ett katastrofval och nästan halverar sitt väljarstöd från förra valet 2017. De riskerade att åka ur parlamentet med sina 4,9 procent, men lyckades till slut klamra sig kvar med hjälp av ett antal direktmandat.

Olika regeringsalternativ

En viktig fråga när valresultatet är klart är hur regeringsalternativet som ska styra kommer se ut.

– Det pekar just nu på tre parti-koalitioner för att bilda majoritet, med antingen SPD, CDU och De gröna eller SPD, CDU och Liberalerna FDP, säger SVT:s tidigare Europakorrespondent Rolf Fredriksson.

Efter förra valet 2017 tog det fem månader innan en regering var på plats.

Här är de tre personerna som kan efterträda Merkel

Kristdemokraternas kanslerkandidat Armin Laschet (CDU) styr Tysklands största förbundsland Nordrhein-Westfalen. Han fick kämpa för att bli partiets kandidat. Integration är hemmaplan för honom och han stöttade Angela Merkel under flyktingkrisen 2015.

Socialdemokraternas Olaf Scholz (SPD), som är finansminister och arbetat nära Angela Merkel i den nuvarande regeringen. Arbetsmarknad och ekonomi ligger honom varmt om hjärtat och han pratar om att skapa ett mer rättvist Tyskland.

Annalena Baerbock, som leder miljöpartiet De Gröna, vill satsa stort på digitalisering och klimatomställning. Hon vill göra Tyskland till ett mer modernt land.

Se mer om de tre kanslerkandidaterna här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.