Emma Coronel Aispuro/Joaquín “El Chapo” Guzman Foto: AFP/P/TT

”El Chapos” fru misstänks för smuggling – gripen i USA

Uppdaterad
Publicerad

Emma Coronel Aispuro, fru till den fängslade kartelledaren Joaquín “El Chapo” Guzman, har gripits på en flygplats i Virginia i USA. Hon sitter nu frihetsberövad misstänkt för att ha försökt smuggla stora mängder narkotika – och för att ha hjälpt sin man att fly från fängelset.

I mitten av 2015 lyckades den ökände kartelledaren Joaquín “El Chapo” Guzman fly från ett fängelse i Mexiko via en rälsdriven motorcykel som gick längs en nära två kilometer längs tunnel som grävts fram under hans cell.

Det  var andra gången som Guzman lyckades rymma från ett fängelse. Innan han greps 2014 hade han varit efterlyst i 13 år efter att han 2001 rymt från ett annat högsäkerhetsfängelse genom att gömma sig i en tvättkorg.

”El Chapo” var högsta ledare för Sinalokartellen och uppges ha tjänat omkring 136 miljarder kronor på knarksmuggling. 2019 dömdes han till livtids fängelse plus 30 år av en domstol i USA.

Misstänks för delaktighet i rymningen

Nu har hans fru Emma Coronel Aispuro gripits på Dulles International Airport i Virginia, rapporterar internationella medier. Enligt ett uttalande från USA:s justitiedepartement misstänks 31-åriga Coronel Aispuro för att ha varit delaktig i en operation där syftet var att smuggla in ett ton marijuana, fem kilo kokain och femhundra gram metamfetamin till USA.

Hon misstänks också för att ha varit delaktig i makens flykt från fängelset 2015 samt en planerad rymning som skulle ha ägt rum inför hans utlämning till USA 2016.

Coronel Aispuro väntas göra sitt första framträdande i rätten under tisdagen. Det är oklart hur hon ställer sig till anklagelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer