Protester i San Salvador mot att El Salvadors presidents, Nayib Bukele, majoritet har avsatt fem av landets högsta domare. Foto: TT

El Salvador alltmer auktoritärt

Publicerad

President Nayib Bukele stärker greppet om makten och försvagar demokratin. Bukeles nyvunna majoritet i parlamentet har nu avsatt fem av landets högsta domare i en omröstning och därmed avlägsnat en sista spärr för Bukeles maktutövning. Vita huset uttrycker oro för utvecklingen i det lilla centralamerikanska landet.

– Oberoende rättsinstanser är nödvändigt för ett demokratiskt styre, säger USA:s utrikesminister 

Antony Blinken i en kommentar till omröstningen i parlamentet. Även vice president Kamala Harris har tweetat ut sin oro för demokratins framtid i El Salvador.  

President Bukeles snart tre år gamla parti Nya idéer (Nuevas Ideas) vann en absolut majoritet i valen till parlamentet i februari och agerar nu alltså med gillande från sin president. De fem domarna i Konstitutionsdomstolen, en del av Högsta domstolen, liksom riksåklagaren avsätts efter anklagelser om brist på självständighet och att man försvårat kampen mot pandemin. Antony Blinken är särskilt orolig över att riksåklagaren sparkats eftersom han, enligt Blinken, varit framgångsrik i kampen mot korruption och gängkriminalitet i såväl El Salvador som i USA.  

Den populäre Bukele 

Den 39-årigen Bukele, som vann presidentvalet för två år sedan, är dock mycket populär och har förpassat de gamla partierna till marginalen. Ärkerivalerna, högerpartiet Arena och vänsterpartiet FMLN (den tidigare gerillarörelsen), har enats om ett fördömande av omröstningen, men i mångas ögon är de samtidigt mest förknippade med korruption och vanstyre när fattigdom och kriminalitet växt vid deras omväxlande maktinnehav. Att antalet mord minskat i El Salvador och att kampen mot gängen rönt viss framgång har Bukeles parti kunnat dra nytta av i de senaste parlamentsvalen.  

Bukele är ung, karismatisk och van att hantera sociala medier där han säger sig vara nöjd med omröstningen och utgången av den. Förra året kommenderade han ut tungt beväpnade soldater som omringade parlamentet i en maktdemonstration, när en omröstning inte gick som han tänkt sig. Trots kritiken från USA, från FN:s specielle rapportör, från oppositionen och lokala organisationer har de fem nya domarna redan eskorterats in till sina arbetsplatser av polis.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer