Eldstrid vid toppolitikers residens i Kinshasa

Uppdaterad
Publicerad

Skottlossning har ljudit i närheten av presidentpalatset norr om Kongo-Kinshasas huvudstad Kinshasa. Män i militäruniformer uppges ha stridit mot en toppolitikers vaktstyrka.

Armén i Kongo uppger att man stoppat ett försök till en statskupp.

De väpnade männen har gått till attack mot ett residens som tillhör parlamentarikern och tidigare ministern Vital Kamerhe, skriver dennes talesperson i sociala medier. Attacken ska ha slagits tillbaka. Enligt talespersonen dödades två vakter och en angripare.

En företrädare för den kongolesiska armén uppger i ett uttalande att militären stoppat ett försök till en statskupp och att gärningsmännen gripits. Militären hävdar också att de inblandade var kongolesiska och utländska kuppmakare.

Vital Kamerhe kandiderar till talmansposten i den kongolesiska nationalförsamlingen och en votering om detta sköts upp på lördagskvällen på grund av att det rådde oenighet inom regeringspartiet.

65-årige Kamerhe är en omstridd politisk figur som tidigare har varit talman. Han blev senare föremål för anklagelser om omfattande pengabedrägerier, vilket han dömdes för och senare friades från efter en överklagan. Han är i dag en samarbetspartner till president Félix Tshisekedi och blev i april utsedd till ett slags vice premiärminister.

Kongolesiska medier beskriver angriparna som kongolesiska soldater, men i ett tidigt skede framgår det inte vad man haft för motiv bakom sitt agerande.

Presidentpalatset, formellt Nationens palats, ligger i Gombe som är en förstad i norra Kinshasa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.