Eldstrider i Libanons huvudstad Beirut

Uppdaterad
Publicerad

I dag utbröt eldstrider i Libanons huvudstad Beirut när anhängare till landets väststödda regering och Hizbollahanhängare drabbade samman. Nu varnar Hizbollah för upptrappning.

Libanon genomlever nu sin värsta politiska kris sedan inbördeskriget 1975-1990. Det som började som en strejk mot låga löner urartade i dag till ett kaos i Beirut.

I tre stadsdelar hördes granatkrevader och eldstrider mellan Hizbollah och regeringsanhängare. Motståndare till Libanons regering blockerade vägarna kring Beirut och intog byggnader.

”Olydnadskampanj”

-Det som händer i dag är början på en olydnadskampanj. Vägarna kommer att vara fortsatt stängda, även de till flygpltsen, tills dess regeringen återkallar sina beslut, sade en Hizbollah-källa till Reuters.

Ambulanser sågs köra genom staden men det fanns inga rapporter om skadade eller döda.

Bråk efter beslut

Gnistan som utlöste de våldsamma sammandrabbningarna är beslutet om åtgärder mot Hizbollahs privata kommunikationsnätverk, och avsked av chefen på flygplatsens säkerhetsvadelning, som tillåtit nätverket att installera egna spionkameror på Beiruts flygplats.

Hizbollah hävdar att dess underrättelsenätverk är en viktig del av säkerhetsapparaten och spelade en stor roll i kriget mot Israel 2006.

Bakgrund

• Libanon är sedan 17 månader tillbaka låst i en maktkamp melan den antisyriska regeringskoalitionen och den Syrienvänliga oppositionen som leds av Hizbollah.

• Regeringskoalitionen leds av Saad al-Hariri som leder parlamentets största grupp Framtiden.

• Den politiska krisen har gjort att landet är utan president sedan november.

• Flera gånger under det senaste året har det spända läget exploderat i blodiga gatuprotester.

• I januari sköts sju shiamuslimska demonstranter ihjäl under en våldsam demonstration. Flera soldater har åtalats för övervåldet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.