Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Människor i Gaza vill inte bara att eldupphöret ska förlängas – de vill att det ska bli permanent”. Hör SVT:s korrespondent om vad stridsuppehållet inneburit. Foto: MOHAMMED SABER

Eldupphöret inne på sista dagen – så kan det förlängas

Publicerad

Den fyra dagar långa vapenvilan som pågått sedan i fredags närmar sig sitt slut. Flera röster har höjts för att förlänga pausen men om parterna inte är överens om en förlängning kan striderna återupptas på tisdagen.

– Många hoppas att det här kommer förlängas för det finns fortfarande många israeliska gisslan som hålls i Gaza och palestinska fångar som hålls av Israel, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

Hittills har båda sidor hållit vad man har lovat vad gäller att Israel friger palestinska fångar mot att Hamas släpper gisslan som man tog den 7 oktober. Tre stora utväxlingar har gjorts och om måndagen fortsätter i samma takt kommer totalt 50 ur gisslan som togs av Hamas att vara släppta och 150 palestinska fångar frigivna av Israel.

Både Hamas, medlarna Qatar, Egypten och USA har uttryckt att man önskar att vapenvilan förlängs även efter måndagen.

Krig mellan Israel och Hamas

– Det har varit väldigt välkommet det här eldupphöret och människorna i Gaza vill att det här blir permanent för de vill ha ett slut på det här kriget, säger Samir Abu Eid.

Hamas ställer nya krav

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är också han positiv till en förlängning av eldupphöret förutsatt att Hamas släpper 10 fler ur gisslan för varje dags förlängning, rapporterar Reuters. Det var också en förutsättning i det avtal man slöt för eldupphöret. Om det inte sker så återupptas striderna på tisdagen.

Hamas ska dock ha synpunkter på de villkoren. Bland annat vill man att Israel ökar antalet palestinska fångar som släpps per Hamas gisslan, rapporterar Reuters. I nuläget friger Israel tre fångar för varje gisslan Hamas släpper.

Det nuvarande avtalet mellan parterna möjliggör en förlängning i max tio dygn. För ett längre eldupphör krävs en israelisk omröstning på ministernivå, rapporterar Times och Israel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet