Elefanterna skövlar odlingar och bryter sig in i spritförråd – så ska de komma hem

Uppdaterad
Publicerad

Varför har en flock på 15 elefanter tagit över gatorna i sydvästra Kina – och hur ska de komma hem?

Det är frågor som just nu gäckar de kinesiska myndigheterna.

Nyheten om den buffliga flocken har spridit sig över världen den senaste veckan. De 15 bjässarna, som orsakat skador för minst en miljon dollar, har skapat enorm uppmärksamhet och kan numera följas i realtid via satellitbilder.

– De trampar ned grödor och äter upp mycket mat. Majs gillar de jättemycket men också gräs, ananas och bananer, säger Louise Carlson, biolog och Asienexpert på WWF, i Morgonstudion.

Att elefanter rör sig över stora områden är normalt men att de tar sig in i städer och byar är betydligt mindre vanligt.

– Förmodligen har det blivit någon typ av störning i deras hemområde som gör att de inte längre kan hitta mat där, säger Louise Carlson.

Vill locka tillbaka dem

Lastbilar har använts för att försöka styra elefanternas väg. Ett annat knep för att få elefanterna att göra som man vill har varit att locka dem med deras favoritmat – majs och ananas.

Förhoppningen är att flocken ska återvända till platsen där de kom ifrån utan att man tvingas söva ned dem.

– Det skulle vara en av de sista utvägarna. Förhoppningsvis kommer de vända av sig själva.

I videon ovan förklarar WWF:s Louise Carlson varför elefanterna är på långvandring och om blev de fulla när de tog sig in hos en sprittillverkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.