Plötsligt slutade alla rödljus att lysa, kortbetalningar att gå igenom och eluttag att föra ström. Strömavbrottet lamslog enorma delar av Spanien och Portugal och var av historiskt omfång, enligt El Confidencial.
I Spanien har man utlyst nationellt nödläge och Madrid, Andalusien och Extremadura har begärt att regeringen tar över hanteringen av krissituationen, skriver Reuters.
Spanska aktörer menade efter strömavbrottet att det skulle ta runt sex till tio timmar att få tillbaka elen, vilket visade sig vara en underdrift. Efter nästan elva timmar hade femtio procent av landet fått tillbaka elen, enligt Spaniens premiärministern Pedro Sánchez.
Arbete utförs för att kunna återställa all el på tisdagen, uppgav Sánchez.
I Portugal kan det dröja ännu längre tid än i Spanien innan all el är tillbaka, säger premiärministern Luís Montenegro enligt Reuters.
Ingen anledning fastställd
Inledningsvis lyftes farhågan att en cyberattack låg bakom strömavbrottet. Senare påstod den portugisiska operatören Ren istället att ett sällsynt ”atmosfäriskt fenomen” var boven i dramat.
När Spaniens premiärministern Pedro Sánchez talade till nationen på måndagskvällen ville han inte slå fast en definitiv orsak.
– Vi utesluter inga möjligheter, sa Sánchez enligt Reuters.
Vad premiärministern dock meddelade var att man vid 12:33, lokal tid, tappade en stor mängd el under fem sekunder.
En kort stund före premiärministerns tal rapporterade La Vanguardia att Eduardo Prieto, operativ chef för den spanska operatören Ree, sagt att den iberiska halvön hade frånkopplats det europeiska elnätet genom Frankrike. Det orsakade en stor obalans och således även en kollaps av elförsörjningen, enligt Prieto.
”Väldigt, väldigt ovanligt”
Anledningen till att strömavbrottet blev så utbrett är för att de europeiska elnäten är sammansatta och bildar det största i hela världen. I vanliga fall är detta ett effektivt system och att det nu slås ut är ”väldigt, väldigt ovanligt”, menar Lina Bertling Tjernberg, professor i elkraftnät.
– Men om det sker en incident så kan det få väldigt stora konsekvenser, som vi har sett nu, säger hon.
Professorn menar att det går snabbare att få tillbaka elen ju fler olika energikällor man har.
– Det en robusthet i systemet om man har möjlighet till lokal produktion och energilagring. Då borde tiden bli kortare, säger hon.