Elena återvände till Kiev: ”Många bilar på väg in mot stadskärnan”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen rapporterades att ryska styrkor hade dragit sig tillbaka från hela Kievregionen och att den var under ukrainska militärens kontroll. Då började allt fler människor återvända till huvudstaden. En av dem är Elena.

– Ja, folk återvänder nu, jag såg många bilar som var på väg in mot stadskärnan, säger hon.

När SVT når Elena ljuder flyglarmet i staden. Efter flera veckor i en by utanför huvudstaden känner hon sig ändå relativt säker i hallen i sitt hem.

Men bara ett par mil bort kommer bilder och vittnesmål om dödade civila i staden Butja där människor hittats döda på gatan, i sina bilar eller i massgravar.

– Händelserna i Butja har nog påverkat oss alla, man föreställer sig hur det skulle vara om det var ens egen familj och vänner. Men det har inte fått mig att känna mig mindre säker. Det gör mig bara arg, säger hon.

Hör henne berätta om stämningen i Kiev i videon ovan: ”En del kaféer och skönhetssalonger är öppna – men det ser ju inte ut som en fest”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.