Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– De ukrainska styrkorna har inte förmåga att genomföra några storskaliga offensiver, säger Elfving. Foto: EPA/MAXAR TECHNOLOGIES/TT/SVT

”Mariupol faller inom närmsta veckan”

Uppdaterad
Publicerad

I Kievs förorter har ukrainska styrkor återtagit områden. Dessa framgångar är moraliskt viktiga för Ukraina, menar tidigare överstelöjtnant Jörgen Elfving. Däremot är situationen i Mariupol allvarlig och frågan är hur länge det ukrainska motståndet där kan stå emot.

Drygt hundratusen människor uppges befinna sig i bombade staden Mariupol. Uppemot tusentals civila kan ha mist livet, men dödssiffrorna är svårbedömda.

Nu återstår att se om eller hur länge Ukraina kan stå emot.

– Frågan är hur länge det ukrainska motståndet kan hålla emot. Om inget oförutsett inträffar så är min bedömning att Mariupol faller inom den närmsta veckan, säger Jörgen Elfving.

Nya anfallsriktningar

Ytterligare rysk kontroll i Mariupol innebär även öppningar för nya anfallsriktningar, menar Elfving.

– En anfallsriktning skulle kunna vara i nordlig riktning, för att förena sig med de styrkor som anfaller i Donetsk-riktningen och i västlig riktning.

Se mer i klippet ovan där Elfving även analyserar läget i Kiev och Charkiv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer