Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lavrov har inte mycket mer att ta till nu, förutom en hård retorik”, säger SVT:s utrikesreporter Elin Jönsson om den ryska utrikesministerns uttalande om risken för ett tredje världskrig. Foto: SVT/Niclas Berglund

Elin Jönsson: ”Han har inte mycket mer att hota med”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har gått ut med en varning om att det finns en ”reell risk” för ett tredje världskrig.

Enligt SVT:s utsända i Ukraina, Elin Jönsson, är uttalandet mer eller mindre en sista utväg.

– Han tar till en väldigt hård retorik eftersom han inte har så mycket mer att hota med.

I en intervju med ryska statliga medier varnar Lavrov att Ukraina riskerar att provocera fram ett tredje världskrig och att hotet om ett kärnvapenkrig ”inte ska underskattas”, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Enligt SVT:s utrikesreporter i Ukraina, Elin Jönsson, kan Lavrovs uppskruvade retorik ses som en sista utväg i syfte att sätta press på väst.

Kriget i Ukraina

– Det är uppenbart att Europa och USA har ett väldigt tydligt budskap, att de vill stödja Ukraina och att de ska vinna det här kriget. Lavrov har inte mycket att ta till nu, mer än en hård retorik, säger hon i Morgonstudion.

Troligt att Putin ligger bakom uttalandet

Enligt Elin Jönsson är det troligt att Rysslands president Vladimir Putin ligger bakom uttalandet. Hon menar samtidigt på att det finns en ”stor splittring i den politiska eliten” i Ryssland.

– Jag tror att det är Putin som ligger bakom det här uttalandet, men det är inte alls säkert att det finns stöd för det inom militären eller den politiska eliten i övrigt.

”Kriget går in i en andra fas”

I och med att Ryssland skiftat fokus till östra Ukraina och Donbasregionen säger Katarina Engberg, senior rådgivare vid svenska institutet för europapolitiska studier (SIEPS), att kriget nu går in i en andra fas, och att Lavrovs uttalande är en del av fasens inledande retorik och propaganda.

– Men det kan också ses med bakgrund mot att USA:s utrikesminister (Antony Blinken) och försvarsminister (Austin Lloyd) besökte Kiev och att Nato nu levererar mer offensiva vapen till Ukraina, säger hon i Morgonstudion.

Hon ser dock ingen ökad risk för att kärnvapen ska användas i kriget.

– Ryssland tänker sig nog att den kraftsamling man nu gör i Donbas resulterar i att man lyckas med sina militära mål. Jag kan inte se att användningen av taktiska kärnvapen skulle kunna ändra den kalkylen ur rysk synvinkel.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba har kommenterar Lavrovs utspel på Twitter.

”Ryssland tappar sitt sista hopp om att skrämma världen från att stödja Ukraina. Detta betyder bara att Moskva känner att nederlaget är nära. Därför måste världen dubblera sitt stöd till Ukraina så att vi segrar och skyddar europeisk och global säkerhet.”, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet