Colombias försvarsminister Luis Carlos Villegas (till höger). Arkivbild.

ELN-gerillan bakom helgens bombattacker i Colombia

Uppdaterad
Publicerad

Den marxistiska ELN-gerillan låg bakom tre bombattacker mot polisstationer i Colombia under helgen, säger landets försvarsminister. Nu har regeringen beslutat att helt frysa fredssamtalen med ELN, rapporterar AFP.

Fem polismän dödades och mer än 40 skadades i ett bombattentat i staden Barranquilla i norra Colombia under lördagsmorgonen. 

Strax innan midnatt på lördagen dödades ytterligare två polismän i det närliggande departementet Bolivar och fem timmar senare skadades fem poliser och en civil i ett tredje attentat i staden Soledad.

Fryser fredsförhandlingarna

I en intervju med den lokala radiostationen Caracol under måndagen skyller landets försvarsminister Luis Carlos Villegas helgens attacker på ELN-gerillan, skriver AP.

Nu har landets president Juan Manuel Santos beslutat att helt frysa fredssamtalen med ELN, rapporterar AFP.

Historisk vapenvila

Den marxistiska gerillan ELN, som länge var Colombias näst största gerillarörelse fram till dess att Farc lade ner vapnen under förra året, har varit involverade i formella fredssamtal med regeringen under nästan ett års tid.

I oktober 2017 lyckades man dessutom enas om en historisk första vapenvila. 

Varnar för fortsatta attacker

Men sedan förhandlingarna, som hölls i Ecuadors huvudstad Quito, bröt samman för knappt tre veckor sedan har flera våldsdåd inträffat som regeringen beskyllt gerillan för.

I ett uttalande som publicerades på ELN:s hemsida tidigare under måndagen uttalade man sitt stöd för en ny vapenvila men varnade samtidigt för att attacker kommer att fortsätta om inte ett avtal sluts.

Men nu har alltså regeringen meddelat att fortsatta samtal läggs på is. Regeringens förhandlare kallades hem från fredssamtalen i Quito i samband med att den nya offensiven från gerillan inleddes tidigare den här månaden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.