Enligt min mening kan vi nu slå fast att det finns en koppling till vaccinet, säger vaccinchefen Marco Cavaleri. Foto: EPA

EMA-chef kopplar Astra Zeneca-vaccin till blodproppar

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en koppling mellan Astra Zenecas vaccin mot covid-19 och de blodproppar som rapporterats som möjliga biverkningar, anser Marco Cavaleri, vaccinchef vid EU:s läkemedelsmyndighet EMA.

Men EMA skriver i ett uttalande att saken ännu inte är utredd.

– Enligt min mening kan vi nu slå fast att det finns en koppling till vaccinet, säger Cavaleri till den italienska tidningen Il Messaggero.

Det är oklart vad som orsakar den mycket ovanliga, men allvarliga, biverkningen, tillägger han.

– Vi försöker bilda oss en klarare bild av vad som sker, för att med större detaljrikedom förklara kopplingen mellan tillståndet och vaccinet, säger Cavaleri.

Ingen slutsats från EMA

Vaccinchefen presenterar dock inga bevis för sitt påstående utan hänvisar till EMA.

EMA meddelar i ett uttalande att utredningen ännu inte mynnat i någon slutsats, men att myndigheten planerar att uttala sig om utredningens resultat på onsdag eller torsdag.

Avråder inte

I dagsläget avråder inte EMA från användning av vaccinet. Inte heller Världshälsoorganisationen avråder från Astra Zenecas vaccin då nyttan anses väga upp eventuella risker.

Som en försiktighetsåtgärd har ändå flera länder valt att tillfälligt stoppa vaccineringar med Astravaccinet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer