En tredje vaccindos kan fortfarande vara aktuell för personer med nedsatt immunförsvar. Foto: ROBYN BECK/AFP/TT

EMA: Inget behov av en tredje vaccindos

Uppdaterad
Publicerad

Den fullvaccinerade allmänheten behöver i dagsläget ingen tredje vaccindos.

Det slår den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC fast i en ny rapport.

Enligt EMA och ECDC tyder ingenting på att personer som fått två doser behöver en tredje dos, så kallad boosterdos. Myndigheterna bedömer att dagens vacciner som används skyddar mot svår sjukdom, och även mot de mutationer som hittills dykt upp.

– Samtliga covid-19 vacciner som godkänts och används inom EU i nuläget bedöms vara mycket effektiva mot covid-19-relaterad sjukdomsvård, allvarlig sjukdom och död, säger Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare vid Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Prioritera ovaccinerade

Enligt myndigheterna bör fokus istället ligga på att vaccinera alla de som ännu inte har fått två doser. Däremot kvarstår bedömningen att individer med kraftigt nedsatt immunsvar kan behöva en extra dos.

Förra veckan rekommenderade Folkhälsomyndigheten att en tredje dos vaccin mot covid-19 kan ges till personer med ett kraftigt nedsatt immunförsvar, till exempel på grund av sjukdom eller behandling. Totalt handlar det om runt 40 000 personer i Sverige.

– Den tredje sprutan kommer de ge en kick och starta produktionen av mer antikroppar och celler som krävs för att kunna försvara sig mot de här infektionerna på ett bra sätt, sa Anders Tegnell då.

Fortsätter undersöka genombrottsinfektioner

I rapporten skriver EMA att vaccinernas effekt och säkerhet fortsätter att övervakas noga, liksom inrapporterade fall av så kallade genombrottsinfektioner, personer som blir sjuka trots vaccinering, och vad som orsakar det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.