Foto: AFP

Embargo skapar ostbrist i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Embargot mot mejeriprodukter från EU och den pågående valutakrisen har fått ostpriserna att skjuta i höjden i Ryssland. – Parmesanosten har blivit närmare 150 procent dyrare, säger Alexandre Kroupietskov som äger en ostaffär i Moskva.

Det är tuffa tider för alla ostälskare i Ryssland. Sedan president Vladimir Putin införde embargo på mejeriprodukter från EU i augusti. Embargot infördes efter att EU infört sanktioner mot Ryssland efter Ukrainakrisen.

I Alexandre Kroupietskovs affär i Moskva är inte mycket sig likt. Hyllorna gapar tommare än vanligt.

– Priserna har stigit. Den minsta ökningen ser vi på osten från Schweiz. Den har gått upp med 20 till 25 procent. Och det är på grund av att rubeln har minskat i värde och för att Schweiz har blivit vår huvudleverantör, säger Alexandre Kroupietskov.

Ost från Israel

Vanligtvis importerar Ryssland 400.000 ton ost från EU varje år och marknaden beräknas vara värd omkring 10 miljarder kronor. Eftersom Schweiz står utanför EU kan ost därifrån importeras till hela Ryssland. Men också länder som är mindre förknippade med ost säljer som aldrig förr. På de ryska hyllorna kan man nu hitta ost från till exempel Serbien, Tunisien och Israel.

Uppsving för rysk ost

Också den inhemska ryska ostproduktionen har fått ett uppsving. Dmitri Markitans äger ett mejeri norr om Moskva. Han är visserligen en liten producent, men han har ökat sin produktion kraftigt de senaste månaderna.

– I augusti hanterade vi omkring hundra liter mjölk per dag. Nu gör vi ost av omkring tre hundra liter. Kunder som brukade importera sin produkter jobbar med oss nu, säger Dmitri Markitan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.