Emma om sorgen efter dotterns död – sögs in i maskin på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Det skulle ha blivit en bra dag, den 3 maj.

Luana D’Orazios mamma Emma fyllde år och på morgonen pratade de två om att de skulle ha tiramisu-tårta på kalaset. Sen gick Luana till jobbet på textilfabriken i toskanska Montemurlo och kom aldrig mer hem.

– På eftermiddagen ringde det på dörren. Det var karabinjärpolisen, säger hennes mamma.

När SVT träffar Emma D’Orazio berättar hon om dödsbudet, hur hon skrek rakt ut och började kasta saker omkring sig. Om den enorma sorgen, men också viljan att träffa oss och berätta, för att dotterns död inte ska ha varit förgäves.

– Min dotter klagade ofta på att hon fick jobba ensam vid de där maskinerna, säger Emma D’Orazio.

Advokaten: Kringgick säkerhetssystemen

Luana fastnade på något sätt i den stora maskinen med tygrullar och sögs in i den och dog omedelbart. Hennes pojkvän Alberto Orlandi säger att han inte kan acceptera det som hänt.

– Man kan inte dö på jobbet. Inte i ett modernt land som Italien år 2021.

En brottsutredning pågår och förundersökningsledarna misstänker att maskinerna manipulerats genom omkopplingar som slagit av säkerhetsspärrarna.

– Man tros ha kringgått säkerhetssystemen som slår av maskinerna när något händer. På det här sättet kan man producera mer fortare, säger de anhörigas advokat Andrea Rubini.

SVT har sökt det ansvariga företaget som dock inte vill kommentera något.

Fler dödsfall under pandemin

I ett annat stort EU-land, Tyskland, dör hälften så många personer på jobbet som i Italien, som ligger över det europeiska genomsnittet. Bara det senaste året har dödsolyckorna ökat med över 11 procent. Pandemin har pressat företagens ekonomi och många fuskar med säkerheten.

I snitt har 2,8 personer om dagen dött på jobbet hittills i år i Italien . Ändå har Luanas fall, eftersom hon var så ung och kvinna, skakat landet. Hennes bild pryder nu väggmålningar och både president Mattarella och premiärminister Draghi pratade om henne på nationaldagen den 2 juni.

Luanas mamma Emma D’Orazio hoppas på förändring.

– Jag vill inte att någon ska få lida som jag gör nu. Jag förlåter. Men det ska inte få finnas fler Luana, fler som hon. Ingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.