Förintelseöverlevaren Heidi Fried och kronprinsessan Victoria. Foto: SVT

Kronprinsessan Victoria: ”Nazismen är någonting fasansfullt”

Uppdaterad
Publicerad

Det är viktigt att lyssna på överlevarnas berättelser och föra dem vidare. Det sade kronprinsessan Victoria till SVT under dagens minnesceremoni i Auschwitz.

SVT:s reporter Rolf Fredriksson är på plats vid minnesceremonin i Auschwitz och fick en kort intervju med kronprinsessan, som rest till förintelselägret tillsammans med överlevare bosatta i Sverige.

– Det är oerhört viktigt för mig att vara här och det är viktigt att den här ceremonin går av stapeln, sade Victoria.

Auschwitz befrielse 70 år

– Att man uppmärksammar förintelsen, Auschwitz och de personer som har blivit drabbade.

”Får inte glömma”

Hon fick också frågan om hur hon ser på den senaste tidens terrordåd riktade mot europeiska judar.

– Vi får inte glömma vad vi kan lära av historien. Det är viktigt att vi samlas här. Att vi kommer ihåg och lyssnar på de berättelser som finns och för det vidare.

Kronprinsessan fick också svara på frågor om vad hon tänker om att kungafamiljen haft släktingar längre tillbaka som varit anhängare till nazismen och nazisterna.

– Nazismen är någonting fasansfullt. Det är en av mänsklighetens absolut värsta perioder. Men det är en lång historia och det går att ta del av den historien om man önskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Auschwitz befrielse 70 år

Mer i ämnet