Polis och ambulanspersonal utanför biblioteket där mannen ska ha gått till attack på lördagskvällen svensk tid. Foto: Darryl Dyck/TT

En död och flera skadade efter knivdåd i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna har dött och minst sex personer har tagits sjukhus efter ett knivdåd i Vancouver i Kanada. En man i 20-årsåldern ska ha gått till attack med någon form av kniv både på och utanför ett bibliotek.

– Jag såg kniven. Den var väldigt stor, det var ingen vanlig kniv, säger ett ögonvittne till CBC News.

Attacken skedde sent på lördagskvällen svensk tid, vid 14-tiden på eftermiddagen lokal tid. Enligt polisen har mannen attackerat människor både på och utanför ett bibliotek i North Vancouver, en förort till storstaden Vancouver. Enligt kanadensiska medier ska en kvinna ha dött och minst sex personer tagits till sjukhus. Det är oklart hur allvarligt skadade de andra är.

”Verkade slumpartat”

I ett videoklipp, som publicerats av en reporter på tv-stationen CTV News, syns mannen hugga sig själv i benet strax innan polisen griper honom på en parkeringsplats. Polisen har ingen annan misstänkt.

Ett ögonvittne berättar för CTV News att personal på en restaurang i närheten ska ha jagat iväg mannen efter att de sett honom attackera flera personer.

– Det verkade inte som att han visste vilka han attackerade. Det verkade slumpartat, säger hon.

Enligt vittnen ska mordvapnet ha varit någon av större kniv. Det är oklart vad gärningsmannen kan ha haft för motiv. Han ska ha varit känd av polisen sedan tidigare, enligt CBC News.

Trudeau: ”Mitt hjärta är i North Vancouver”

Kanadas premiärminister Justin Trudeau reagerade på händelsen under natten.

”Mitt hjärta är i North Vancouver i kväll. Till alla som drabbats av den här våldsamma incidenten i Lynn Valley, ni ska veta att alla kanadensare har er i sina tankar och hoppas att ni snabbt återhämtar er från skadorna”, skriver han på Twitter.

North Vancouver beskrivs som en lugn och stillsam ort där våldsdåd är väldigt ovanliga.

– Människor är chockade. Hur kan det här hända i North Vancouver? Jag växte upp bara fem minuter härifrån, säger ett vittne till CBC News.

Texten uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.