Mellanösternkorrespondenten Stina Blomgren säger att mordet skapat en känsla av sårbarhet i Iran – och att ”ropen på hämnd” ökar. Foto: SVT

Analys: ”En extremt avancerad attack”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En avancerad attack på iransk mark, mot landets viktigaste kärnfysiker. Mordet på Mohsen Fakhrizadeh har blottlagt en ny sårbarhet i Iran, efter att nya detaljer om händelsen publicerats.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Begravningen för den mördade Mohsen Fakhrizadeh hölls idag i Teheran. Samtidigt som Israel pekas ut som skyldigt till attentatet höjs nu kraven på hämnd. Men i Iran pågår en dragkamp mellan pragmatiker och hökar om hur och när Iran bör svara på mordet.

Fjärrstyrt maskingevär

Fakhrizadeh, som kallats för det iranska kärnteknikprogrammets fader, och som av Israel och USA upprepade gånger pekats ut för att leda ett hemligt kärnvapenprogram, sköts till döds i ett avancerat bakhåll på en motorväg utanför Teheran i fredags kväll.  

Enligt iranska medier avfyrades de dödliga skotten av ett fjärrstyrt maskingevär som monterats på en obemannad bil. Fars TV rapporterar att Fakhrizadeh och hans fru färdades i ett skottsäkert fordon i en konvoj med bepansrade bilar öster om Teheran på fredagen när skottlossning hördes. När Fakhrizadeh körde in till vägkanten för att kontrollera att hans bil inte skadats avfyrades skotten från det fjärrstyrda maskingeväret. En av kulorna ska ha träffat kärnfysikern i ryggen.

Väcker krav på hämnd

Teheran förnekar att man skulle ha ett kärnvapenprogram. Men att attentatet skedde på iransk mark, mindre än ett år efter att den högt uppsatte generalen Qassem Soleimani dödades av USA vrider upp känslan av sårbarhet, och ropen på kraftfull hämnd.  

Källor inom den amerikanska underrättelsetjänsten uppger till New York Times att Israel står bakom attacken. Den israeliska säkerhetstjänsten Mossad misstänks för att ha dödat flera iranska kärnfysiker under det senaste decenniet. Israeliska ministrar säger officiellt att man ”inte har någon aning” om händelsen.  

President Hassan Rouhani har sagt att Iran ”tids nog” kommer att utkräva hämnd – medan mer hårdnackade röster uppmanar regimen att slå till mot den israeliska staden Haifa. ”Det kommer definitivt att vara avskräckande eftersom varken USA eller den israeliska regimen och dess agenter är redo för krig och en militär konfrontation, skriver den statligt anknutna tidningen Kayhan.  

Samtidigt skulle ett av motiven bakom mordet kunna vara just att utlösa en avancerad hämndaktion, eftersom det skulle kunna försvåra nya samtal mellan USA och Iran.

Biden kan förändra relationen

Om dryga sju veckor tillträder en ny president i Vita Huset. Den största förändringen i USA:s utrikespolitik under Joe Biden spås bli relationen till Teheran. Biden har sagt att han är öppen för att återgå till det internationella kärnenergiavtalet med Iran, om landet uppfyller sina åtaganden.  

Spänningarna mellan Teheran och Washington har stigit sedan president Donald Trump lämnade atomavtalet för två år sedan. Nya sanktioner har slagit hårt mot Irans ekonomi. På senare tid har Iran har svarat med att undan för undan överträda kärnenergiavtalets regler. 

Parlamentet i Teheran kräver nu att de internationella inspektionerna av landets kärnanläggningar stoppas. Det råder inga tvivel om att mordet på Mohsen Fakhrizadeh utfördes i en extremt känslig tid.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.