Mustafa Adib fick jobbet som premiärminister efter den kraftiga explosionen i Beirut som ledde till stora folkliga protester och tvingade fram den förra regeringens avgång Foto: TT

Analys: ”En fördjupad kris för Libanon”

Publicerad
ANALYS ·

Tre frågor till SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren om att Libanons premiärminister avgår efter mindre än en månad på sin post. Landet som är i slut behov av hjälp utifrån står nu inför en fördjupad politisk och ekonomisk kris.

Stina Blomgren

Mellanösternkorrespondent

Mustafa Adib utsågs helt nyligen, varför ger han upp så fort? 

Mustafa Adib fick jobbet som premiärminister efter den kraftiga explosionen i Beirut som ledde till stora folkliga protester och tvingade fram den förra regeringens avgång. Efter explosionen, som kostade 192 personer livet och gjorde en kvarts miljon Beirutbor hemlösa reste Frankrikes president Emmanuel Macron snabbt till Libanon. 

Macron lovade internationellt stöd – men bara om politikerna lovade att ta tag i den omfattande korruptionen i landet. Hjälpen skulle med Macrons ord gå till folket, inte ned i politikernas fickor. 

Varför körde förhandlingarna fast? 

Flera länder har lovat att ställa upp med finansiellt stöd, men bara om de libanesiska politikerna går med på att snabbt bilda en expertregering och genomföra omfattande reformer. 

Men shiamuslimska Hizbollahs och Amalrörelsernas motstånd blev för stort. De vägrade att godkänna en ny regering om inte de fick utse landets nästa finansminister. Och eftersom de har ett stort antal platser i parlamentet är sannolikheten liten att en ny regering kan formas utan deras stöd. Dödläget blev ett faktum och idag avgick Adib.

Vad betyder det för befolkningen?

Libanon befinner sig i sin värsta ekonomiska kris i landets moderna historia. Valutan har det senaste året förlorat 80 procent av sitt värde vilket lett till hög arbetslöshet. Medelklassen har i ett slag blivit fattig.  

Krisen anses ha sin grund i ett korrupt politiskt system där samma politiker suttit på sina poster i årtionden och berikat sig själva 

Landet är i akut behov av hjälp utifrån men utan reformer ser det mörkt ut.

Det här betyder en fördjupad politisk och ekonomisk kris för ett land som redan befinner sig i en extremt pressad situation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.