Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finns det någon motståndsrörelse mot talibanerna i Afghanistan? Hör experten svara på tre frågor om situationen i landet i klippet. Foto: AFP

Afghanistan i humanitär kris: ”En kamp för överlevnad”

Uppdaterad
Publicerad

När människor i Afghanistan fick betygsätta sina liv från noll till tio – där noll betyder att livet är så illa det kan bli – blev snittsvaret 1,3. Flickor från sjätte klass förvägras skolgång i statliga skolor och i veckan meddelade svenska Migrationsverket att man stoppar utvisningen av kvinnor till Afghanistan.

Undersökningen där afghaner fått skatta sin livskvalitet genomfördes av analysföretaget Gallup ett år efter att talibanerna kom till makten. Att Afghanistans befolkning är missnöjda med sina liv märks väl, enligt Klas Bjurström, senior strategisk rådgivare på Svenska Afghanistankommittén.

– Det är en uppgivenhet och en nedstämdhet hos väldigt, väldigt många människor. Och man ser ingen förändring, säger han.

I november återinförde talibanregimen religiösa sharia-lagar fullt ut i landet, med kroppsbestraffningar och avrättningar.

Ekonomin hårt drabbad

Utöver de strikt religiösa regler som finns i Afghanistan har även landets ekonomi påverkats sedan talibanerna tog över makten. Landet har ett BNP på ungefär 350 dollar per person och år – samma siffra i Sverige är 50 000, enligt Klas Bjurström. Han beskriver ekonomin i Afghanistan som ”fullständigt krossad”.

– Ute på landsbygden där den största delen av befolkningen bor, där är det en kamp för överlevnad i vardagen just nu, säger han.

”Afghanistan inte samma land idag”

Trots att det finns ett missnöje mot regimen bland Afghanistans invånare är hotet mot talibanernas maktposition litet.

– Men Afghanistan är inte samma land idag som när talibanerna lämnade makten förra gången. Sedan dess har miljoner fler människor gått i skolan, man har helt andra förväntningar och möjligheter att kommunicera med varandra, säger Klas Bjurström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.