Barn vaccineras av vårdpersonal, hålls försiktigt av en vuxen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förnödenheterna tar slut fort” – hör Olga Cherevko vid FN:s humanitära kontor OCHA om läget just nu. Foto: Olga Cherevko/privat

En månad av eskalering i Gaza: ”Värre för varje timme”

Uppdaterad
Publicerad

I vapenvilans lugn återvände många till sina hem. Men för en månad sedan trappade Israel upp krigföringen i Gaza igen.

Nu har de flesta återigen fördrivits – och maten börjar ta slut.

– Vi kan stå inför en av de de värsta situationerna sedan krigets början, säger Olga Cherevko vid OCHA.

Olga Cherevko, talesperson vid FN:s humanitära kontor OCHA, har precis kommit fram till italienska Neapel efter att ha fastnat i några timmar vid en gränskontroll i Israel.

– Det är vanligt. Ofta kommer vi igenom vid sju på kvällen, nu fick vi stanna till elva, säger hon.

Krig mellan Israel och Hamas

I veckor har hon åkt runt i de södra delarna av Gazaremsan, mött upp fördrivna palestinier och försökt se vilka behov som är mest akuta – och vilka förnödenheter som kan räcka längre.

97 procent av alla invånare i den södra staden Rafah har evakuerat, berättar Cherevko.

– Många tar sig norrut, men inte särskilt långt eftersom de snabbt vill kunna återvända. Under vapenvilan tog sig många tillbaka, men efter den 18 mars har de fördrivits igen.

En månad av eskalering

Den 2 mars stoppade Israel all nödhjälp till Gaza.

Övergångarna stängdes och lastbilar med medicin, mat och tält blev stillastående vid gränsen.

Hjälparbetare får fortfarande ta sig in, med det de kan bära.

Den 18 mars eskalerade Israel bombningarna i Gaza. Enligt Cherevko har 420 000 människor fördrivits sedan den dagen – och över 1 700 har dött, enligt Hamasstyrda myndigheter.

– Situationen blir mer desperat för varje timme, vi kan stå inför en av de de värsta situationerna sedan krigets början.

”Massfördrivningarna är ett av de största problemen som oroar oss”, säger Olga Cherevko på OCHA. Foto: Olga Cherevko/privat

En måltid om dagen – för hälften

Först halverade vi livsmedelsförsörjningen för att få den att räcka, berättar Cherevko. Den första april tvingades 25 FN-stödda bagerier stänga då mjölet tog slut. Nu kommer påtryckningar att minska resurserna bland de som producerar varma måltider.

I dagsläget produceras 1 miljon varma måltider per dag, oftast ris och bönkonserver, till Gazas över 2 miljoner invånare.

– Kritisk medicin håller på att försvinna och vi har extremt lite blod. Vi har slut på tält så vi fokuserar på allt material vi kan hitta som kan hjälpa, säger Cherevko.

”Vi alla minns förra sommaren”

I varma och överfulla tältläger, där hygiensituationen är fruktansvärd, sprider sig sjukdomar snabbt. Det här är någonting som Cherevko säger kommer förvärras till sommaren.

– Det härjar löss, möss, loppor, alla möjliga hudsjukdomar. Och allt kan förhindras, säger Cherevko.

Hon tror även att undernäringen och antalet dödsfall som kan förhindras kommer att öka.

– Det skrämmer mig, om jag ska vara ärlig.

”Många som vi mött har fördrivits igen och igen – vissa tolv gånger om.” Foto: Olga Cherevko/privat

Varför fortsatte inte vapenvilan?

Den 1 mars gick tidsfristen för den första fasen av vapenvilan ut. Hamas ville fortsätta till den andra fasen – där israeliska trupper skulle dra sig tillbaka. Israel krävde i stället den första fasen skulle förlängas med nya villkor, vilket Hamas inte gick med på. Israel bröt vapenvilan den 18 mars.

Förhandlingar har fortsatt med hjälp av andra länders medling. Men inga av de två parterna har kunnat komma överens om hur vapenvilan ska fortsätta.

Förtydligande: I en tidigare version av texten framgick inte att Israel bröt vapenvilan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet