Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den stora demonstrationen i Warszawa. Foto: TT

En miljon demonstrerar mot polska regeringen i Warszawa

Uppdaterad
Publicerad

Omkring en miljon människor har samlats i Warszawa för att demonstrera mot regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS), rapporterar AFP.

Marschen genom centrala Warszawa har organiserats av Donald Tusk, som tidigare varit Polens premiärminister, och numera leder oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO).

– Förändring är på väg. Det här är ett tecken på Polens återfödelse, sade Donald Tusk i ett tal under demonstrationen.

Demonstrationen kallas för ”marschen för en miljon hjärtan”, och tanken är att oppositionen ska visa styrka inför det kommande parlamentsvalet.

– Det här är den absolut största demonstrationen i Warszawas historia, säger Monika Beuth, talesperson för Warszawa, till AFP.

Hundratusentals demonstrerade i juni

I juni hölls en liknande manifestation, då omkring 500 000 personer samlades i Warszawa för att demonstrera mot PIS, inflation, höga levnadskostnader och för ett starkt EU-samarbete och utökade rättigheter för kvinnor och HBTQ-personer. Demonstranterna uttryckte även en oro för en ny lag som de menar underminerar Polens demokrati.

Den 15 oktober blir det parlamentsval i Polen. Opinionsundersökningar pekar mot att PIS vinner valet. Det högernationalistiska partiet har bland annat kritiserats för att ha begränsat rättigheter för kvinnor och minoriteter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.