Attacken på 14-åriga Malala Yousafzai engagerar. Foto: Scanpix

En miljon underskrifter för Malala

Uppdaterad
Publicerad

En miljon människor har skrivit under en namninsamling till stöd för den skottskadade pakistanska aktivisten Malala Yousafzai. Tusentals tycker till och med att 15-åringen ska få Nobels fredspris.

FN:s sändebud för utbildning, Gordon Brown, överlämnade namnunderskrifterna till företrädare från Pakistans regering under ett besök i Islamabad. Lördagen har utnämnts till en global dag till stöd för Malalas arbete och flickors rätt till utbildning.

–Malala och hennes släkt tror att det finns många fler modiga flickor och familjer runtom i Pakistan som vill stå upp för barns rättigheter, speciellt flickors, till den utbildning de förtjänar, sade den brittiske tidigare premiärministern.

14-årig flicka attackerad av talibaner

Pakistans utbildningsväsende attackeras av militanta islamister, men lider också av starkt begränsade resurser. Bara 2,5 procent av landets BNP läggs på utbildning, ungefär en tredjedel av vad länder inom OECD satsar.

Nomineras till fredspris

32 miljoner flickor runtom i världen förnekas utbildning, enligt FN:s siffror. Av dem bor fem miljoner i Pakistan.

Cirka 90 000 människor har på sajten change.org skrivit under en annan namninsamling, som manar till att Malala nomineras till Nobels fredspris.

Malala har vårdats på sjukhus i Storbritannien sedan hon sköts i huvudet av talibaner. Hon blev känd när hon bloggade om hur flickor förvägras utbildning och talibanernas övergrepp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

14-årig flicka attackerad av talibaner

Mer i ämnet