Utredare söker efter kulor och andra bevis för att använda i kartläggningen av tjuvjägarligorna. Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

En noshörning skjuts var åttonde timme

Uppdaterad
Publicerad

Tjuvjakten på noshörningar har ökat dramatiskt på senare år. 2007 dödades en noshörning i månaden i Sydafrika, i dag skjuts en noshörning var åttonde timme för sina horns skull.

– Vi måste agera nu, innan det är för sent, säger Andrew Paterson som är grundare av Rhinose Foundation. 

Särskilt från Asien finns det en efterfrågan på hornen, och nu tar man till nya grepp för att skapa opinion i Asien mot den illegala jakten. Inflytelserika representanter från de asiatiska länderna bjuds in till Afrika och tas till brottsplatserna för att få se effekten av handeln med noshörningshorn.

Vid en flodbank i en avlägsen del av Kruger National Park i Sydafrika ligger noshörningen. Den är skjuten med fyra skott och hornet är avsågat. Den har legat där i två dagar när vi anländer. Utredare söker efter kulor och andra bevis för att använda i kartläggningen av tjuvjägarligorna.

Men man har insett att den illegala tjuvjakten inte går att stoppa enbart med polisiära metoder. Områdena som patrulleras är enorma och pengarna för stora för de som ägnar sig åt tjuvjakt.

– För varje tjuvjägare som tas ut ur systemet står det tio som är beredda att plocka upp ett vapen. De tjänar stora pengar på detta, säger Andrew Paterson där han står bredvid den döda noshörningen.

Påstås bota cancer

Det är framförallt i Vietnam som efterfrågan på noshörningshorn har ökat mest de senaste åren. En myt om att pulver kan bota cancer har spridits väldigt fort och ökat efterfrågan. Dessutom har en grupp i samhället blivit väldigt rika och söker statusprylar bortom bilarna, klockorna och de stora husen.

– Det handlar om social status. De har redan allt och söker nu efter något mer exotiskt. Det är där noshörningshornen kommer in, säger Vu Thi Quyen från Education for Nature Vietnam.

Tillsammans med Vu Thi Quyen finns också en grupp vietnameser som bjudits in till Sydafrika enkom för att med egna ögon få se hur effekterna av noshörningshandeln ser ut. Tanken är att ge dem en upplevelse som de kan bära med sig och sprida till andra.

– Det är första gången jag ser noshörningar i det fria. Att se den ligga dödad är fruktansvärt. Jag kommer göra allt för att sprida budskapet mot tjuvjakten, säger Hong Nhung som är en av Vietnams största popstjärnor.

Artister mot tjuvjakt

Hon får tårar i ögonen när hon ser på den döda noshörningen som ligger framför henne. Idén med att bjuda in celebriteter för att på plats själva få se effekten av jakten kommer från ett lyckat exempel med den kinesiske skådespelaren Jackie Chan. Han engagerade sig mot hajfensoppa och lyckades med hjälp av sin kändisstatus få ner konsumtionen dramatiskt.

– Kriget mot noshörningsjakten kan aldrig vinnas i Afrika av afrikaner. Det måste vinnas i Asien av asiater, säger Andrew Paterson från Rhinose Foundation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer