Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Manifestationen hålls årligen i Rom till minne av tre tonårspojkar som dödades som var medlemmar i det fascistiska partiet MSI. Foto: Francesco Benvenuti

”En oacceptabel skam” – fascistisk manifestation väcker ilska i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals svartklädda män som gemensamt sträcker handen i en fascistisk hälsning. Nu väcks återigen krav på att Georgia Meloni, Italiens premiärminister, tydligare ska ta avstånd och förbjuda fascistiska rörelser. ”Vänsterns vanliga hyckleri”, svarar Melonis parti.

Ett klipp som fått stor spridning på sociala och i traditionella medier har väckt politisk debatt i Italien. I klippet syns uppskattningsvis ett hundratal svartklädda människor. Någon ropar ”För alla fallna kamrater!” – ett utrop ofta använt av nyfascistiska rörelser i Italien – varpå folkmassan höjer handen i en fascistisk hälsning och ropar ”Närvarande!” tre gånger.

Manifestationen ägde rum på måndagen och hålls årligen i Rom till minne av tre tonårspojkar som dödades 1978,och som var medlemmar i det fascistiska partiet MSI:s ungdomsorganisation.

Det högernationalistiska partiet Italiens bröder som nu styr landet är sprunget ur MSI. Nu väcks återigen krav på att –premiärminister Georgia Meloni ska ta avstånd och förbjuda fascistiska rörelser.

Meloni var själv medlem i MSI

Det som gör det extra känsligt politiskt just i år är att partiet ”Italiens bröder”, som styr Italien idag, är sprunget ur MSI och att Italiens premiärminister Giorgia Meloni själv tillhört partiet MSI. Hon har tidigare sagt att partiet ”förpassat fascismen till historien” för länge sedan. Men hennes kritiker menar att hon borde ta tydligare avstånd och att nyfascistiska rörelser och demonstrationer borde förbjudas.

”Vänsterns vanliga hyckleri”

”Januari 2024. Och det känns som 1924. Nyfascistiska organisationer borde förbjudas” skriver Elly Schlein , partiledare för socialdemokratiska PD.

”En oacceptabel skam för en europeisk demokrati” skriver Carlo Calenda, ledare för liberala partiet Azione.

Meloni har inte kommenterat, men partiet Italiens bröder har det i ett pressmeddelande. De poängterar att ceremonin hålls varje år, även under perioder då Socialdemokraterna haft makten i Italien:

”Vänsterns vanlig hyckleri. Att använda minnet av tre pojkar som tragiskt dödats av kommunistiskt hat i propagandasyfte är fegt och lågt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.