Johan Ripås om Sydafrikas reaktioner på Tutus död: ”Den absolut mest dominerande nyheten”. Foto: AP/SVT

”En oerhört stor och viktig person för Sydafrika”

Uppdaterad
Publicerad

Fredspristagaren, frihetskämpen och ärkebiskopen Desmond Tutus död väcker reaktioner världen över. Han hyllas för både sitt livsverk och sin personlighet.

– Han klassas som den, efter Mandela, absolut mest prominente personen i den sydafrikanska frihetskampen, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Desmond Tutus bortgång är den absolut mest dominerande nyheten i sydafrikanska medier, berättar Johan Ripås.

– Det här är en oerhört stor och viktig person för Sydafrika och för kampen för mänskliga rättigheter och demokrati, säger han.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa beskriver Tutu som en principfast och pragmatisk ledare, i ett inlägg på Twitter. ”Vi ber för att ärkebiskop Tutus själ vilar i frid, men också att hans ande håller vakt över vår nations framtid”, skriver presidenten. 

Kenyas president Uhuru Kenyatta säger i ett uttalande att Tutu lämnat avtryck på hela den afrikanska kontinenten och Nelson Mandelas stiftelse skriver att Desmond Tutus liv varit en välsignelse runt om i hela världen.

Långvarig vänskap med Dalai lama

Tibets andlige ledare Dalai lama har skrivit ett öppet brev riktat Desmond Tutus dotter, Mpho Tutu, efter att ha hört om hur hans ”andlige bror och goda vän” gått bort. 

”Som du vet, har din far och jag åtnjutit en långvarig vänskap” och ”Jag är övertygad om att det bästa sättet att hylla honom är genom att hålla hans ande vid liv, göra som han brukade och alltid se efter hur vi kan hjälpa varandra”, skriver Dalai lama.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skriver på Twitter att Tutu var viktig för att skapa ett nytt Sydafrika, och att han kommer att bli ihågkommen ”för sitt andliga ledarskap och sin oemotståndliga humor”.

Sveriges ärkebiskop: En förebild 

Sveriges ärkebiskop Antje Jackelén beskriver Tutu som en förebild och ”En bönens och handlingens man” i ett inlägg på Twitter

Håkan Juholt, Sveriges ambassadör i Sydafrika, menar att Desmond Tutu var en fadersgestalt för många i landet och fungerade som Sydafrikas ”samvete”.

– Sydafrika har sorg i dag. Han var landets samvete, en moralisk ledare och under sin gärning var han aktivist, tänkare, ideolog och ledare. Han var lojal mot sanningen och människovärdet, säger Juholt till TT. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.