Polisen utanför moskén och en kriminaltekniker i lägenheten där den döda kvinnan hittades. Foto: NTB scanpix/TT

Kvinna hittad död i lägenhet efter moskéattack i Norge

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna har hittats död i en lägenhet i norska Bärum och enligt polisen finns en koppling till moskéattacken. Den gripne gärningsmannen misstänks nu för mord och kommer snart att förhöras.

Efter larm om skottlossning anlände polisen till moskén al-Noor Islamic Centre strax efter klockan 16.30 på lördagseftermiddagen. Då var den misstänkte gärningsmannen redan oskadliggjord.

– När vi kom dit var det en person som de på plats hade övermannat, sa Rune Skjold, sektionschef på polisen i Oslo, under en tidigare presskonferens.

En föreståndare för moskén uppger för lokaltidningen Budstikka att en medlem i församlingen skadades i moskén.

Norsk polis bekräftar att en person har gripits. Den misstänkte är enligt polisen en ung norsk medborgare som är bosatt i närområdet och känd av polisen sedan tidigare.

Död person hittad

Senare under lördagskvällen kallades insatsstyrkan och bombgruppen till en lägenhet i Bärum. Den gripne mannen ska ha koppling till adressen.

Där har polisen hittat en död kvinna, som ska ha varit anhörig till den misstänkte gärningsmannen.

– Vi kopplar samman detta med episoden i moskén tidigare i dag, säger polisens insatsledare Rune Hekkelstrand till nyhetsbyrån NTB.

Den gripne mannen misstänks nu för mord. Natten mot söndag uppger polisen att han snart kommer att förhöras. Mannen har vårdats för skador i samband med attacken, men han är nu förd till arresten.

Vittne: Hörde två-tre skott

Ett ögonvittne säger till VG att det är många poliser och ambulanser vid moskén.

– Jag var ute och körde när jag hörde två-tre skott, och vi insåg att det kom från moskén, säger vittnet till VG.

Föreståndaren för moskén, Irfan Mushtaq, säger att han blev larmad om att en man skjutit på fönster och dörrar och tagit sig in i lokalen. När föreståndaren kom till moskén ställde han sig på baksidan för att inte gärningsmannen skulle kunna fly genom fönstret.

– Då ser jag att det ligger hylsor runt omkring och att det är blod på mattorna. Sen ser jag att en av våra församlingsmedlemmar sitter på gärningsmannen och att han är blodig.

Polisen säger till VG att det är oklart hur många personer som befann sig i moskén vid tillfället.

Flera vapen har hittats

På Twitter skriver polisen att en person har fått lindriga skador, att det är oklart hur dessa uppkommit och att inget tyder på att det finns fler gärningsmän. Polisen uppger för NRK att man fann flera vapen inne i moskén.

I nuläget framgår inte vad som ligger bakom skjutningen. Den norska säkerhetspolisen PST följer situationen, men uppger för NRK att det är för tidigt att dra några slutsatser.

Foto: Karta SVT

Ser över säkerheten

Under söndagen väntas många personer besöka al-Noor-moskén med anledning av en stor muslimsk högtid. Polisen kommer nu bemanna upp inför högtiden och alla poliser i Oslos polisdistrikt beväpnas. Det fanns ingen känd hotbild sen tidigare mot moskén, enligt polisen.

Statsminister Erna Solberg säger till VG att hon vill uttrycka sin medkänsla med de som befann sig i moskén.

– I Norge ska det vara tryggt att gå i moskén, i kyrkan och andra gudshus, säger Solberg.

Hon säger att hon hålls informerad om utvecklingen i fallet av justitie- och beredskapsdepartementet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moskéattacken i Norge

Mer i ämnet