En av ambitionerna bakom att fördubbla befolkningen är att stärka den nationella identiteten och befästa Irans inflytande i Mellanöstern. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Iran vill ha babyboom

Uppdaterad
Publicerad

Irans högste ledare vill fördubbla Irans befolkning och flera lagförslag har presenterats i frågan.
– Kanske borde det vara en medborgerlig plikt att skaffa barn, säger statsvetaren Fouad Izadi till SVT Nyheter.

Iran brukade hyllas internationellt för landets familjeplaneringsprogram, med gratis preventivmedel. Nu vill landets högste ledare Ayatollah Ali Khamenei att befolkningen som i dag är 77 miljoner människor ska bli 150 miljoner.

Därför förbereds en rad lagförslag, bland annat ett förbud av sterilisering som är ett av de vanligaste sätten att skydda sig mot oönskade graviditeter i Iran. Myndigheterna vill också förbjuda reklam för preventivmedel. En äktenskapsförmedling där ogifta män och kvinnor ska matchas av staten har lanserats.

– Det är en medborgerlig plikt att betala skatt och att rösta. Kanske borde det vara en medborgerlig plikt att skaffa barn, säger Fouad Izadi, professor i statsvetenskap vid Teherans universitet.

”Har inte råd med barn”

När SVT träffar blivande och nyblivna föräldrar på en affär för babyartiklar i Teheran säger de flesta att de planerar att skaffa ett eller maximalt två barn.

– Den främsta orsaken är ekonomin, vi har inte råd att skaffa fler än ett barn, säger Majid Jahani, medan han ger nappen till sin sex månader gamla dotter Mersa.

I dag föder iranska kvinnor i genomsnitt färre än två barn och befolkningen minskar stadigt.

De internationella sanktionerna mot Iran har drabbat landets fattiga och medelklass hårt. Förhandlingarna med de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd är just nu inne i en känslig fas. Deadline för ett avtal om Irans kärnteknikprogram har kontinuerligt förlängts, och i dagsläget ska förhandlingarna fortgå till den tionde juli, enligt TT. Ett avtal med målet att förhindra Iran från att utveckla kärnvapen skulle innebära att sanktionerna lättar.

”Fler barn, bättre liv”

En av ambitionerna bakom att fördubbla befolkningen är att stärka den nationella identiteten och befästa Irans inflytande i Mellanöstern. Fler barn skulle dessutom förbättra landets ekonomi på sikt, enligt Khamenei.

Men frågan om familjeplanering delar landets reformister och konservativa. Den reformistiske presidenten Hassan Rohani har inte sagt mycket i frågan.

På flera håll i Teheran syns bilder och skulpturer av bebisar och stora glada familjer. Mottot är ”Fler barn, bättre liv”.

Människorättsorganisationen Amnesty International har kritiserat de aktuella lagförslagen för att de riskerar att försämra kvinnors rättigheter.

Aytak Ahmadi som är gravid i åttonde månaden tror inte att ett avtal omedelbart kommer innebära att fler barn föds.

– Ett barn eller inget, så tänker de flesta, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer