Foto: TT

En sjätte person gripen efter dådet i Nice

Uppdaterad
Publicerad

Fransk polis har gripit en sjätte person i samband med dådet i Frankrike. Den 36-årige mannen ska ha varit i nära relation till gärningsmannen sedan minst ett år tillbaka.

En 36-årig man i nära relation till terroristen i Nice, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, har gripits i samband med utredning kring dådet. Detta meddelade franska terroråklagare under måndagen.

Mannen förekommer på en selfie tillsammans med gärningsmannen, tagen några dagar före dådet den 14 juli. På bilden, som hittades i Bouhlels telefon, ses de stå framför lastbilen som sedan användes vid attacken som krävde 84 människors liv på Promenade des Anglais i Nice.

Attack i Nice 2016

Inte misstänkt för direkt inblandning

Mannen misstänks formellt för samröre med personer som planerat terrorbrott. Han ska ha haft en relation till Bouhlel sedan minst ett år tillbaka, uppger en källa inom utredningen för AFP. Han är inte sedan tidigare känd av fransk underrättelsetjänst.

36-åringen är den sjätte personen att just nu hållas frihetsberövad efter dådet. Han misstänks för stunden inte för direkt inblandning i förberedelserna kring attentatet i Nice, men utredare undersöker nu huruvida mannen kände till planerna.

I meddelandena männen skickat till varandra finns än så länge inget som tyder på det, uppger France Info. Detta urskiljer honom från minst tre av de andra gripna, som enligt uppgift ska ha känt till Bouhlels planer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack i Nice 2016

Mer i ämnet