”En sörja av nationalism och främlingsfientlighet”

Publicerad

Både Folkpartiets Birgitta Ohlsson och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är besvikna över vad som ser ut att bli valresultatet i Storbritannien, och de befarar en hårdnande attityd mot landets och omvärldens svagaste.

– Klart att det är en besvikelse, jag hoppades av Labour skulle vinna. Storbritannien är ett land som slits sönder av klassmotsättningar, många vanliga människor lever i fattigdom och nu kommer de att fortsätta göra det, och det är väldigt tråkigt tycker jag, säger vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

Folkpartiets Birgitta Olsson, som satt som EU-minister i den borgerliga regeringen, är också besviken i dag.

Valet i Storbritannien

– Som liberal är det tråkigt att se den totala sammanklappningen av vårt systerparti Liberaldemokraterna, som gått från 57 mandat till 10 mandat. Nu verkar de inte ens kunna bli en spelare i en regeringskoalition.

”Ukip är en sörja av nationalism”

Inför valet och förra årets EU-val har debatten om invandring och flyktingpolitiken varit hård. Birgitta Ohlsson oroas av hur attityderna skiftats.

– Det är ett land som är väldigt polariserat. Där har vi sett en migrationsdebatt och en kring tiggare som varit fullkomligt populistisk, och en vidrig diskussion om fri rörlighet. Jag vet inte hur många gräl jag haft som EU-minister med Tories ministrar kring att man hela tiden ville nagga och urholka det som är kärnan i Europasamarbetet; öppenhet, att människor ska kunna resa, jobba och leva i Europa.

Ukips populism har smittat hela den politiska diskussionen, menar Ohlsson, och även Sjöstedt är kritisk mot det populistiska partiet.

– Ukip är en sörja av nationalism och främlingsfientlighet, och det är någonting som jag känner mig helt främmande inför, säger Jonas Sjöstedt (V).

Ohlsson: Britterna vill stoppa fria rörligheten

Men däremot är han positiv kring diskussionen över EU-medlemskapet, och tycker att det är en diskussion som borde föras i Sverige.

Men Birgitta Ohlsson lyfter att EU-debatten i Storbritannien inte handlar om det ekonomiska samarbetet, utan något mer skrämmande.

– Det sorgliga är att det som många brittiska politiker vill skala bort när det gäller EU är ju den fria rörligheten, det är öppenheten. För mig som liberal är det viktigt att EU inte är en à la carte-meny där man kan plocka russinen ur kakan, utan man måste ställa upp och ta solidariskt ansvar. Inte minst nu när vi har en värld med krig i Syrien och Afghanistan, och vi måste ha ett generöst och värdigt flyktingmottagande. Det är det de vill skala bort, och jag tycker att det är en tråkig och sorglig populistdebatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Storbritannien

Mer i ämnet