Johan Mast, generalsekreterade för svenska Läkare Utan Gränser, berättar om de stundande hjälpinsatserna på Filippinerna.

”Barnen är extremt utsatta”

Publicerad

Hjälporganisationer varnar för en fullskalig katastrof i spåren efter orkanen Hayian.

Bland raserade hus växer desperationen bland de människor som överlevt orkanen som dragit fram genom deras hemland. Hjälporganisationer gör nu allt man kan för att hjälpa de drabbade på Filippinerna.

Marie Mörth, humanitär chef på Rädda Barnen, säger till SVT Nyheter att man är orolig för vad som kommer att hända i spåren av katastrofen.

– Vi ser i sådana här situationer att barn ibland tappar kontakten med sina familjer. Då är de extremt utsatta för olika typer av övergrepp.

Rädda Barnen arbetar i ett första skede för att människor ska få sina mest basala behov fyllda. Det handlar framförallt om mat, vatten och filtar. Men man ser även att det krävs andra verktyg för att kunna överleva.

– De drabbade barnen och deras familjer behöver psykosocialt stöd från första början, säger Marie Mörth.

Värre än organisationen trodde

Svenska Läkare Utan Gränser har ett akutteam på plats i staden Cebu, och står beredda att skicka plan med 200 ton medicinska förnödenheter för att bistå människorna med hjälp.

Men organisationens presstalesperson Anna-Karin Moden säger till SVT att man befarar att det kommer att bli en stor utmaning att ta sig till de drabbade områdena.

– De svåra förhållandena kommer göra det svårt att avgöra hur behoven ser ut och komplicera leveransen av humanitärt bistånd.

Organisationens generalsekreterare Johan Mast säger att ett flertal personer är på väg in i de drabbade områdena, och att ytterligare ett 30-tal är på väg.

– Omfattningen ser ut att vara värre än vi initialt trodde, det verkar som det är många fler människor drabbade, säger han.

”En verklig megakatastrof”

Andreas von Weissenberg, katastrofsamordnare på Internationella Rödakorsfederationen i den filippinska huvudstaden Manila, har även han fått oroväckande rapporter från de drabbade områdena.

– Det vi kan säga utan tvekan är att skadorna är massiva. Det är frågan om en verklig megakatastrof, säger han till TT.

Enligt de senaste uppgifterna från Filippinska myndigheter har 10.000 människor dött i orkanen, och mer arbete kvarstår med att räkna skadade och omkomna. När SVT talar med Andreas Von Weissberg ger han en tydlig bild av hur allvarlig katastrofen faktiskt är.

– När vi ser bilderna från de drabbade områdena så är det första vi kommer att tänka på tsunamin 2004.

”100.000-tals hus förstörda”

Röda Korset räknar med att 100.000-tals hus har förstörts av Haiyan. Man vill därför kunna flyga in hjälp i form av mat, vatten, tält och presenningar, något som i nuläget inte går.

– Den här tyfonen slog in över land med oförändrad styrka på fem eller sex ställen, och eftersom Filippinerna har cirka 7 000 öar blir hela operationen och logistiken svår. Vi måste arbeta i många olika områden i den centrala filippinska övärlden. Det kommer att bli tufft, säger han till TT.

I staden Tacloban är det nästan omöjligt att ta sig fram fram på grund av stormens förödelse. När SVT Nyheter pratar med honom kämpar Röda Korset för att över huvud taget kunna komma dit.

– En kollega gick till fots i fyra timmar för att komma in till Tacloban.

Sverige kan bidra

Sverige och EU kan nu stödja Röda Korset i den pågående operationen. När man inom några dagar går ut globalt med siffror på hur stor operationen kommer att bli – då behövs hjälpen, säger Andreas Von Weissenberg.

– Det kan behövas 10-tals miljoner, kanske 100-tals miljoner euro. Det visar sig när vi har exakt information om katastrofens omfattning.

Röda Korset räknar också med att ECHO, den Europeiska Unionens humanitära organisation, kommer att ha resurser tillgängliga för människorna på Filippinerna.

Även de nationella rödakorsföreningarna i Skandinavien, som är starka globalt, hoppas man kommer att kunna ge ett stort stöd till operationen.

Så kan du hjälpa till

Visa

Radiohjälpen: Sms:a ORKAN till 72999 för att ge 50 kronor, eller sätt in pengar på plusgiro 90 1950-6, och märk talongen ”Filippinerna”

Röda korset: Sms:a AKUT FILIPPINERNA till 72 900 och skänk 50 kr eller skänk pengar via BG 900-8004 eller PG 900 800-4 märk inbetalningen ”Filippinerna”.

Rädda barnen: Sms:a KATASTROF till 72950och skänk 50 kr.

Barnmissionen: Sms:a HJÄLP100 till 72980 för att skänka 100 kr, eller sätt in pengar på plusgirokonto 901080-2, märk med Filippinerna.

Plan: Sms:a KATASTROF till 72910 för att ge 50 kr eller sätt in pengar på plusgiro 90 07 31-1 och märk inbetalningen Katastrof.

UNHCR (FN:s flyktingorgan): SMS:a TYFONHJÄLP till 72980, då ger du 100 kronor till UNHCR:s nödhjälpsinsatser

Man kan även ge ett bidrag på hemsidan www.fnflykting.se eller genom plusgiro 90 01 64-5 (märk: Tyfon).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Monsterorkanen Haiyan

Mer i ämnet