Statliga energibolaget ESKOM meddelar att man kommer att göra planerade mörkläggningar runt om i landet för att spara energi. Foto: Kim Ludbrook/TT

Planerade elavbrott i Sydafrika ska spara el: ”Återhållsamhet”

Uppdaterad
Publicerad

Omfattande mörkläggningar och elavbrott drabbar återigen Sydafrika. Bristande infrastruktur och energibrist behöver bland annat bemötas med återhållsamhet i invånarnas elanvändning, säger landets statliga energibolag Eskom.

Sydafrika drabbas åter av elavbrott och omfattande mörkläggningar på grund av bristande infrastruktur och åldrande energiverk.

”Återhållsamhet”

Statliga Eskom och chefen Andre de Ruyter meddelade på söndagen att man tvingas till flera planerade elavbrott den närmaste veckan. Han uppmanade befolkning och bolag i Afrikas mest industrialiserade land att använda energi sparsamt. Lampor bör släckas på stängda kontor, vattenvärmare och swimmingpoolaggregat måste användas med återhållsamhet om inte läget ska bli värre, enligt de Ruyter.

– Om alla hjälper till så kan vi klara efterfrågan, sade han.

Men Eskom konstaterar samtidigt att det kommer att ta tid och stora investeringar för att lösa energibristen långsiktigt.

Presidenten avbryter resa

Sydafrikas president Cyril Ramaphosas talesperson sade på söndagen att presidenten återvänder till Sydafrika omedelbart efter begravningen av drottning Elizabeth på grund av energikrisen, trots att planer fanns att han skulle resa vidare till det stundande toppmötet i FN:s generalförsamling.

Omkring 80 procent av landets energiproduktion kommer från kolkraftverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.