Energikris i Italien – gas kan komma att ransoneras

Uppdaterad
Publicerad

Energikrisen som kriget i Ukraina lett till påverkar Italien extremt hårt. Hälften av landets energi kommer från gas och man importerar nära hälften av den gasen från Ryssland. Priserna skenar och gasen kan komma att ransoneras.

Italien ligger efter i arbetet med förnybar energi och är mycket beroende av gas. Landet importerar 95% av sin gas och hela 42% av gasimporten kommer från Ryssland.

– Vi kan komma att behöva återöppna våra kolkraftverk om det i närtiden uppstår gasbrist, sa premiärminister Mario Draghi i det italienska parlamentet nyligen.

”Gjort oss beroende av rysk gas”

Efter två års pandemi och nedstängningar är den redan hårt ansträngda italienska ekonomin ännu mer prövad och för landets regering är det av högsta vikt att industrin och livsmedelsproduktionen inte får problem på grund av eventuell gasbrist.

– Tyvärr är vi i den här akuta situationen nu eftersom vi inte investerat i grönare energi utan gjort oss totalt beroende av rysk gas, säger Sergio Andreis.

Han arbetar för Kyoto club, en italiensk organisation som arbetar med just förnybar energi och vill inte tro att regeringen verkligen kommer att öppna kolkraftverken.

– Talet om kolkraft och kärnkraft, det skrämmer, det vore som att gå tillbaka i tiden. Jag vill tro att den här krisen tvärtom kan innebära att vi som land äntligen satsar på hållbar energi, som mer vind- och solkraft, säger Sergio Andreis.

”Svårt få det gå runt”

Det är dock långsiktiga satsningar och krisen är här och nu.

I värsta fall kan regeringen införa gasransonering vilket rent praktiskt i sommar skulle kunna innebära att italienska kontor och hushåll till exempel inte får använda luftkonditionering och att man i vinter måste sänka värmen på elementen. Landets alla vackra monument, som Colosseum och Sankt Peters-kyrkan i Rom, kan också komma att släckas ner.

– Roms borgmästare har uttryckligen sagt att det kan bli så, säger Sergio Andreis.

På fabriken 3Emme i Fabriano tillverkar man stålkonstruktioner till kök. Maskinerna går dygnet runt och kräver stora mängder energi.

– Uteblir gasleveranserna måste vi stänga. Vi är mycket oroliga, priserna har dessutom ökat så mycket, säger Marco Antonelli, på fabriken.

Han oroar sig också för personalen.

– Vi har 30 anställda, 30 familjer som varje månad är beroende av lönen från oss. Det är väldigt svårt att få det att gå runt just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.