När toppolitiker från över 70 länder samlas i London är förhoppningen att samla in 9 miljarder dollar till dem som drabbats av det snart sex år långa kriget i Syrien.
– Det är ganska slående att under de åren har medellivslängden minskat med 25 år. Utgångspunkten för mötet är att försöka minska det mänskliga lidandet, säger utrikesminister Margot Wallström, under en presskonferens i London kvällen före konferensen.
Den svenska regeringen har tidigare budgeterat för 1,7 miljarder i sin Syrienstrategi fram till 2020, men statsminister Stefan Löfven kommer i sitt tal på konferensen i morgon att presentera ytterligare bidrag till humanitära insatser.
Vill öka möjligheten att stanna i regionen
– Det finns mycket konkreta förslag som visar på sambandet mellan säkerhet och utveckling. Här pratar man om hur man ska bygga möjligheter för flyktingar att jobba och hur vi ser till att barnen får gå i skola, säger Wallström till TT.
För Europas ledare är mötet inte bara ett utslag av givmildhet, utan även ett sätt att försöka hantera den pågående flyktingkrisen. Genom att ge ökade möjligheter till jobb och utbildning hoppas man kunna få fler människor att bli kvar i grannländerna.
– Ju mer vi kan göra för att göra det möjligt för människor att stanna i regionen, desto lägre är sannolikheten att vi ser dem komma till Europa, säger Storbritanniens premiärminister David Cameron, som är en av värdarna för mötet, enligt nyhetsbyrån AFP.
Förlorad generation
Enligt FN:s barnfond Unicef saknar i dag 700.000 skolbarn på flykt i området tillgång till utbildning, och FN-organet har varnat för en förlorad generation.
– För somliga kommer hjälpen för sent. Det är alldeles för många som redan har dött i Syrienkriget. Fortfarande pågår bombningar mot civilbefolkningen och krigsbrott begås ständigt, inte minst sexuellt våld mot unga kvinnor och flickor, säger Margot Wallström.
Miljarder till flyktinghjälp
Kriget i Syrien, som i mars går in på sitt sjätte år, har krävt över 260 000 människoliv och drivit över 4,6 miljoner syrier på flykt.
Givarkonferensen arrangeras av Tyskland, Storbritannien, Kuwait, Norge och FN. Förhoppningen är att samla in cirka 9 miljarder dollar (cirka 76 miljarder kronor) till de drabbade – 7,7 miljarder dollar till hjälp inne i Syrien och 1,2 miljarder dollar till länder i regionen som påverkats av flyktingströmmarna.
Ledare från mer än 70 länder deltar på konferensen, bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Storbritanniens premiärminister David Cameron, FN-chefen Ban Ki-Moon och Kinas utrikesminister Wang Yi. Från Sverige kommer såväl statsminister Stefan Löfven som utrikesminister Margot Wallström.
Den svenska regeringen har avsatt 1,7 miljarder kronor under åren 2016-2020 i sin regionala strategi för Syrienkrisen.
Fakta: AFP, regeringen och Supporting Syria and the region