En kvinna i Montevideo i Uruguay blandar mjölkersättning till sitt barn efter att strömmen gått. Foto: MIGUEL ROJO/AFP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Enormt strömavbrott – 48 miljoner människor drabbade

Publicerad

Hela Argentina och Uruguay förlorade elektricitet efter ett gigantiskt strömavbrott under söndagen, uppger BBC. Stora delar av länderna har fått tillbaka strömmen. Argentinas president Mauricio Macri har utlovat en grundlig utredning av vad som orsakat problemet, skriver Reuters.

”Ett massivt fel i det elektriska sammankopplingssystemet har lämnat hela Argentina och Uruguay utan ström”, skriver av Argentinas största elleverantörer Edesur på Twitter.

De två länderna har sammanlagt ungefär 48 miljoner invånare.

Enligt uppgifter ska strömavbrottet även ha drabbat delar av Brasilien och Paraguay. Strömavbrottet inträffade strax efter klockan sju på söndagsmorgonen lokal tid (13 svensk tid). Det skedde samtidigt som delar av Argentina höll lokalval.

Tåg stod stilla

Strömavbrotten har också påverkat trafiken. Tåg stod stilla och trafikljus har slutat fungera.

Enligt Argentinas energiminister Gustavo Lopetegui är orsaken till strömavbrottet ännu inte känd. Han uppger att strömmen är på väg tillbaka på vissa ställen i landet, men att arbetet kan ta flera timmar.

Presidenten: ”Saknar motstycke”

På måndag morgon svensk tid hade stora delar av Argentina och Uruguay fått strömmen tillbaka.

Landets president Mauricio Macri säger att strömavbrottet ”saknar motstycke” och har utlovat en grundlig utredning av problemet, skriver Reuters.

Macri säger att avbrottet föranletts av ett fel i landets kustnät, men att man ännu inte kunnat fastställa vad som orsakat problemen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer