Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför dör sjöborrarna i Röda havet? Hör om forskarnas teori i videon. Foto: Reuters/Omar Omessi, Israels natur- och parkförvaltning

Epidemi i Röda havet dödar sjöborrar och hotar koraller

Uppdaterad
Publicerad

På två månader har ett helt bestånd av en viss typ av sjöbörre dött i Akabaviken. Nu äventyras även korallerna menar forskare vid Tel Avivs universitet.

– Det som oroar mig mest är att vi nu har en väldigt snäv tidsram för att göra något, säger forskningsledare Omri Bronstein.

Det tar bara två dagar för en tidigare frisk sjöborre att förvandlas till ett skelett, uppger zoologen Omri Bronstein som leder ett forskarlag som nu larmar om massdöd av svarta långtaggiga sjöborrar i hela regionen runt Israel.

Orsaken tros vara samma parasit som också varit förödande för sjöborrarna i Karibien och USA.

Det här kan få allvarliga konsekvenser för korallreven i Akabaviken eftersom att de äter alger som är korallrevens största hot. Utan tagghudingarna skulle det kunna bli så mycket alger att de konkurrerar ut korallerna.

– De spelar en nyckelroll i ekosystemet. Det är en art som är avgörande för korallrevens välbefinnande, säger Omri Bronstein till Reuters.

I videon får du höra mer om vad som kan ligga bakom förödelsen i Röda havet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.