Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Murat Kula/AFP 25 oktober 2021

Erdogan backar om utslängande av ambassadörer

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan backar om beslutet att förklara flera ambassadörer, däribland den svenska, som icke välkomna i Turkiet.

I ett utspel på måndagen säger Erdogan att de utländska sändebuden har gjort ett gemensamt uttalande där de backar från tidigare ”förtal mot vårt land”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt mediebolaget CNN Türk gjordes uttalandet efter ett regeringssammanträde på måndagen.

Erdogan tror också att de utpekade ambassadörerna har påverkats av det turkiska hotet om att förklara dem ”persona non grata”, icke önskvärda i landet.

– De kommer att vara mer försiktiga från och med nu, sade han enligt AFP.

Bakgrunden till Turkiets ilska är de utpekade ländernas krav om att den fängslade affärsmannen och aktivisten Osman Kavala bör släppas fri.

Ambassadörerna har skrivit ett gemensamt uttalande där man sade att fängslandet ”kastar en skugga” över Turkiet. Man stödjer sig mot Europadomstolens dom från 2019 och Europarådets upprepade uppmaningar om att Kavala ska friges.

”Diplomatiska krisen har blåst över”

SVT Nyheter kontaktade Utrikesdepartementet för en kommentar till Erdogans uttalande:

”Vi noterar dessa medieuppgifter. Vi har inte fått någon information från turkiska myndigheter” svarar UD i ett mejl.

SVT:s korrespondent i Turkiet bedömer att den diplomatiska krisen har blåst över och ambassadörerna kan stanna i Turkiet. Det kommer även få konsekvens i hur Sverige och andra länder kommer att agera framgent.

– Får man tro Erdogan kommer Sverige och de andra länderna vara mer försiktiga med att kritisera rättegången mot Kavala. Men från västerländska diplomatiska kretsar menar man att det hela är en ansiktsräddning för alla parter – och att USA och de andra länderna inte medger att de gjort något fel, säger Tomas Thorén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.